EMF-kalvon käyttö voimistelun hypyssä - Moisio, Tuomas (2004)
Tuomas Moisio( 2004), EMF-kalvon käyttö voimistelun hypyssä, Biomekaniikan pro-gradu -tutkielma, Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 69 sivua. EMF-kalvo (Electromechanical film) on ohut ja joustava elektreettimuovikalvo. Kal-volla voidaan mitata dynaamista voimaa. Tutkimuksessa rakennettiin EMF-kalvoon pe-rustuva voimamittausjärjestelmä voimistelun hyppylaudalle. Järjestelmällä pystyttiin mittaamaan hyppääjän ja hyppylaudan välinen vertikaalinen reaktiovoimakäyrä. Voima-aikakäyrästä laskettiin vertikaalinen lähtönopeus, jota verrattiin liikeanalyysistä saatuun tulokseen. Koemittaukset suoritettiin Suomen, Ruotsin, Englannin ja Latvian välisestä maaottelu-kilpailun telinekokeilusta Jyväskylässä kesällä 2003. Koehenkilöinä toimivat kyseisten maiden miesmaajoukkueurheilijat. Analysoitujen hyppyjen lukumäärä oli 13. Jokaisesta hypystä tehtiin liikeanalyysi, laskettiin vertikaalinen lähtönopeus voima-aikakäyrästä, määritettiin kontaktiaika, määritettiin maksimivoima ja analysoitiin voima-aikakäyrän muoto. Vertikaalinen lähtönopeus voidaan laskea voima-aikakäyrästä, mikäli voima-aikakäyrästä pystytään määrittämään törmäyksen ja työnnön välinen muutoskohta. Muutoskohdan määrityksessä käytettiin kahta eri menetelmää. Liikeanalyysillä määri-tettiin vertikaalinopeuden muutossuunta. Toinen menetelmä perustui arvioitiin, jossa arvioitiin törmäysimpulssin suuruus. Menetelmää voitiin käyttää, koska vertikaalisten tulonopeuksien keskihajonta oli pieni (SD 0.15 m/s). Liikanalyysillä määritetty keskimääräinen horisontaalinen tulonopeus oli 7.30 (SD 0.35) m/s ja lähtönopeus oli 4.40 (SD 0.42) m/s. Keskimääräinen vertikaalinen tulonopeus oli –1.20 (SD 0.15) m/s ja lähtönopeus oli 4.09 (SD 0.24). Voima-aikakäyrästä lasketut vertikaaliset lähtönopeudet olivat keskimäärin vy1 = 4.08 (SD 0.32) m/s (muutoskohta saatu liikeanalyysistä) ja vy2 = 4.09 (SD 0.32) m/s (muutoskohta arvioitu). Menetelmien korrelaatiot olivat r1 = 0.485 ja r2 = 0.491. Menetelmät eivät olleet tilastollisesti merkitseviä, p1 = 0.0927 ja p2 = 0.0888. Keskimääräinen vertikaalisen lähtönopeuden virhe ja virherajat olivat –0.3±14% (vy1) ja 0.5±14% (vy2). Keskimääräinen kontaktiaika oli 108 (SD 3.38) ms. Huippuvoimat olivat välillä 6200 – 8900 N. Voima-aikakäyrän muodosta pystyttiin todistamaan hyppääjän painon ja oikean jäykkyyden omaavan laudan merkitys sekä kontaktikohdan merkitys.