Vuorokauden eri aikoina suoritetun voimaharjoittelun vaikutus hypertrofiaan ja voimaan - Lind, Markus (2005)
Lind, Markus Harald (2005). VUOROKAUDEN ERI AIKOINA SUORITETUN VOIMAHAJOITTELUN VAIKUTUS HYPERTROFIAAN JA VOIMAAN. Biomekaniikan pro – gradu tutkielma. Liikuntabiologian laitos. Jyväskylän yliopisto. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aikaspesifisen voimaharjoittelun vaikutusta lihaksen poikkipinta – alojen ja koko lihaksen volyymin kasvuun sekä maksimaaliseen voimantuottoon. Toinen voimaharjoitteluryhmä (MORNING, n= 13) suoritti voimaharjoittelun aamulla (7.00 – 9.00) ja toinen (EVENING, n= 15) iltapäivällä (16.00 – 18.00). Kolmas ryhmä toimi kontrollina (CONTROL, n= 14). Ennen ja jälkeen aikaspesifisen voimaharjoitusjakson koehenkilöiltä mitattiin antropometriset muuttujat, maksimaalinen jalkakyykky, oikean jalan nelipäisen reisilihaksen volyymi (VOL) ja 12 poikkipinta – alaa (CSA 2 – 14/15) sekä maksimaalisen tahdonalaisen isometrisen oikean jalan ojennuksen vääntömomentti (MVC) kolme kertaa päivässä (aamu: 7.00 – 8.00, iltapäivä: 16.30 – 17.30 ja ilta: 20.00 – 21.00). MORNING (5,7 ± 9,2%) ja EVENING (5,7 ± 8,1) ryhmien jalkakyykky ei kasvanut tilastollisesti merkitsevästi kontrolliin nähden (2,8 ± 4,5%). Lihaksen volyymi (p<0,001) ja kaikki poikkipinta-alat (p<0,01 – 0,001) kasvoivat MORNING ja EVENING ryhmällä tilastollisesti merkitsevästi verrattuna CONTROL ryhmään nähden. MVC:n suoritustaso MORNING ryhmällä kasvoi aamulla suoritettuna 13,2 ± 15% ja illalla 10,9 ± 11% ja EVENING ryhmällä aamulla suoritettuna 12,4 ± 12% ja illalla 13,7 ± 10%. Minkään mittausajankohdan muutos ollut tilastollisesti merkitsevä kummallakaan harjoitteluryhmällä CONTROL (aamu 4,5 ± 15% ja ilta 5,9 ± 9,8%) ryhmään verrattuna, eivätkä muutokset ryhmien sisällä olleet tilastollisesti merkitseviä. Yhteenvetona voidaan tuloksista todeta että voimaharjoittelun suorittaminen eri vuorokauden aikaan ei saanut systemaattisia muutoksia aikaan ryhmien välille. MVC:ssä oli suuntausta aikaspesifiseen adaptaatioon. Näin ollen on mahdollista, että jos adaptaatio on aikaspesifinen, 10 viikon voimaharjoittelujakso ei ole ollut riittävän pitkä saamaan aikaan aikaspesifistä adaptatiota.