Toimintakulttuurin muutos osana Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaa : prosessiarviointi varhaiskasvatusyksiköissä - Sagir, Sini (2020)
Suomessa viime vuosina laajalle levinnyt Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma on luotu työkaluksi liikuntamyönteisen toimintakulttuurin rakentamiseen varhaiskasvatusyksiköissä. Toimintakulttuuri on kuitenkin luonteeltaan monitasoinen ja vakaa järjestelmä, jonka muuttaminen on hidasta ja haasteellista. Tutkielmassa perehdyttiin ensinnäkin Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan sisältyvään toimintakulttuurin muutosprosessiin transformatiivisen muutoksen mallin pohjalta. Lisäksi tarkasteltiin työyhteisössä ilmenevää kehittämismotivaatiota sekä kehittämistä tukevia ja haastavia tekijöitä. Toiseksi selvitettiin, miten liikuntamyönteinen toimintakulttuuri rakentuu kyseisessä ohjelmassa käyttäen pohjateoriana organisaatiokulttuurin tasomallia. Tutkielmaan osallistui neljä päiväkotia, joissa aineisto kerättiin kasvattajaryhmiä haastattelemalla sekä ohjelmaan sisältyneitä arviointikeskusteluja videoimalla. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin aineistolähtöistä, teoriasidonnaista sekä teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielmassa kuvattiin ensiksi toimintakulttuurin muutosprosessia neljän tapauksen näkökulmasta. Ohjelmasta vastaavista tai innostuneimmista kasvattajista muodostui usein työyhteisöissä eräänlainen kehittämistä eteenpäin vievä joukko, jonka ulkopuolelle jääneet omaksuivat selvästi passiivisemman roolin. Kehittämistyön kannalta merkittävänä tekijänä kuitenkin pidettiin koko työyhteisön sitoutumista sekä selkeää organisointia. Toiseksi tutkielmassa löydettiin liikuntamyönteisen toimintakulttuurin rakentumisen neljän ulottuvuuden malli, jonka mukaan liikuntamyönteisen toimintakulttuurin rakentamiseen sisältyy reflektointia, ajatusmallien muokkaamista, toiminnan muokkaamisstrategioita sekä kehittämiseen liittyvää tietoisuutta.