Digitalisaation vaikutukset rekrytointiin - Yli-Hakola, Sanna; Tiusanen, Mika (2020)
Digitalisaation myötä tietojärjestelmät ja eri teknologiat kehittyvät jatkuvasti ja niitä hyödyntämällä yritysten on mahdollista saavuttaa kilpailuetua. Digitalisaatio koskettaa myös yritysten henkilöstötoimintoa ja etenkin rekrytoinnissa digitalisaation tuomista mahdollisuuksista on herätty keskustelemaan laajasti. Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää digitalisaation vaikutuksia rekrytointiin liittyen suomalaisten rekrytoinnin ammattilaisten näkökulmasta. Tutkimuksen taustoittamiseen käytettiin Jyväskylän yliopiston lehtori Tommi Auvisen keräämiä haastatteluaineistoja. Tausta-aineistosta nousi esille suomalaisten henkilöstöjohtajien moninaiset näkökulmat henkilöstöjohtamisen digitalisaatioon liittyen. Tämä tutkimus syventää edellä mainitun aineiston sekä Auvisen ja Lämsän (2020) tutkimusta nimenomaan rekrytoinnin osalta. Tässä tutkimuksessa kartoitettiin rekrytoinnin digitaalisten menetelmien käyttöä ja nykytasoa organisaatioissa sekä rekrytoinnin lähitulevaisuuden näkymiä. Teoreettinen viitekehys koostuu henkilöstöjohtamisen eri kehitysvaiheisiin liittyvistä teorioista ja etenee kohti tuoreempaa henkilöstöjohtamisen tutkimussuuntausta, elektronisen henkilöstöjohtamisen (e-HRM) teorioita. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla 12 henkilöä 11 eri organisaatiosta. Haastateltaviksi valittiin henkilöstöjohtajia, -päälliköitä ja rekrytoinnin asiantuntijoita pääosin suurista suomalaisista organisaatioista. Tutkimuksen tulosten mukaan haastateltavien edustamilla organisaatioilla on käytössään rekrytointia varten digitaalinen järjestelmä, jonka kautta ilmoitukset julkaistaan ja hakemukset vastaanotetaan. Haastateltavilla ei ollut rekrytoinneissa käytössä tekoälyä tai syvempää data-analytiikkaa. Ohjelmistorobotiikkaa hyödynnetään vasta vähän, mutta tulevaisuudessa haastateltavat uskovat sen käytön lisääntyvän henkilöstötoiminnossa. Digitalisaation tuomien muutosten nähtiin toimivan täydentävänä tekijänä henkilöstöammattilaisen työssä ja poistavan manuaalisia työvaiheita lisäten inhimillistä vuorovaikutusta rekrytoinneissa.