Sosiaalinen media osana älykkään kaupungin hallintoa - Koponen, Mikko (2020)
Kiihtyvä kaupungistuminen ja tavoitteet hillitä ilmastonmuutosta ovat luoneet uudenlaisia haasteita kaupunkien kehittämiselle. Samaan aikaan tieto- ja viestintäteknologian nopea kehittyminen ja käytön yleistyminen ovat muuttaneet ihmisten tapaa kommunikoida, luoda sosiaalisia verkostoja ja hankkia tietoa. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä mahdollisuuksia ja etuja sosiaalinen media tuo älykkään kaupungin hallinnolle. Tutkielmassa määritellään sekä älykkään kaupungin, älykkään hallinnon että sosiaalisen median käsitteet. Älykkään kaupungin päätavoitteiksi tunnistetaan kaupunkilaisten elämänlaadun parantaminen ja kaupungin kestävä kehitys. Sosiaalisen median katsotaan sopivan osaksi älykkäiden kaupunkien kehittämistä ja palveluiden tarjontaa, sillä se heijastaa realistisen ja lähes reaaliaikaisen kuvan kaupunkiympäristöstä, sen virroista ja tapahtumista. Samalla sosiaalinen media tarjoaa alustan kaupungille, kaupunkilaisille ja kaupungin muille sidosryhmille jakaa tietoa, mielipiteitä ja ajatuksia, sekä vuorovaikuttaa, käydä vuoropuhelua ja muodostaa yhteisöjä toistensa kanssa. Älykkään kaupungin hallinnolle sosiaalinen media mahdollistaa tietoon perustuvan ja tehokkaan päätöksenteon vahvistamisen, toiminnan ja päätöksenteon läpinäkyvyyden kasvattamisen sekä kaupunkilaisten ja kaupungin muiden sidosryhmien osallistamisen kaupungin palveluiden tuottamiseen ja kaupungin kehittämiseen.