Urheilun rooli syömishäiriön synnyssä - Tammisalo, Inka (2020)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää urheilijoiden kokemuksia kilpaurheilun vaikutuksesta syömishäiriön syntyyn sekä tarkastella heidän ajatuksiaan syömishäiriöiden ennaltaehkäisystä. Tutkielma pyrkii edistämään parempaa syömishäiriöiden riskien ja ennaltaehkäisymahdollisuuksien tunnistamista urheilun parissa. Aihetta on alettu käsitellä enemmän ja avoimemmin vasta viime vuosina ja lisätutkimuksia aiheesta on toivottu. Toteutin tutkielman laadullisena käyttäen tutkimusmetodina fenomenologis-hermeneuttista tutkimusotetta. Aineistonkeruu menetelmänä käytin puolistrukturoitua teemahaastattelua, johon osallistui 4 syömishäiriön sairastanutta entistä tai nykyistä naisurheilijaa Jyväskylän, Tampereen, Helsingin ja Mikkelin alueelta. Tutkittavat valikoituivat syömishäiriön ja kilpaurheilutaustan perusteella. Kaikki tutkittavat edustivat eri lajeja, hiihtoa, jääpalloa, balettia ja uintia. Tutkittavien ikä vaihteli 17 ja 42 välillä. Tutkimusaineisto muodostui teemahaastatteluista, joiden kesto vaihteli 47 minuutista 91 minuuttiin. Yhteensä ne kestivät 245 minuuttia ja litteroitua aineistoa kertyi yhteensä 43 sivua (Arial 11, riviväli 1). Analysoin aineiston aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Urheilijoiden syömishäiriön syntyyn kilpaurheilussa vaikuttaneet tekijät jakautuivat neljään pääluokkaan: vääristyneet mielikuvat sekä -myytit, valmentajan ja valmennustiimiin kuuluneen henkilökunnan haitallinen toiminta, puutteellinen tieto sekä menestyspaineet.