Inertiamittausyksiköllä mitattujen melan vedon keskeisten muuttujien vaikutus kajakin kulkunopeuteen - Löppönen, Antti (2020)
Uudet pienikokoiset inertiamittausyksiköt tarjoavat uusia mahdollisuuksia biomekaniikan tutkimuksiin ja tekniikkavalmennukseen vesiurheilulajeissa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka uinnissa käytetty inertiamittausyksikkö kykenee mittaamaan ja analysoimaan melanvedon keskeisiä muuttujia ja millainen yhteys niillä on aluksen nopeuteen. Lisäksi tarkoitus oli selvittää, voidaanko analysoitua tietoa hyödyntää melonnan tekniikkavalmennuksessa. Mittaukset suoritettiin uima-altaassa. Mittausprotokolla sisälsi normaalia symmetristä melontaa kolmella eri tehoalueella (frekvenssillä) ja kaksi melontasuoritusta, joissa oli erilainen melontatekninen painotus. Tutkimuksessa käytettiin Trainesense SmartPaddle-inertiamittausyksikköä. Laitteen sensorien tallentaman datan perusteella voitiin laskea vedossa käytetty voima, liikerata, nopeus ja suunta. Näitä muuttujia verrattiin laservalokennoilla mitattuun aluksen keskinopeuteen. Lisäksi inertiamittausyksikköä verrattiin venymäliuska-anturitekniikkaan perustuvaan anturivarteen.