Elämäntapamuutoksen sisäinen tarina - Aaltonen, Hanna (2020)
Elämäntapasairaudet, kuten ylipaino, on yksi yhteiskuntamme merkittävimmistä terveysongelmista. Elämäntapamuutosinterventioilla saadaan harvoin aikaan pysyvää painonpudotusta, koska elämäntapamuutos on pitkäkestoinen ja moniulotteinen prosessi. Elämäntapamuutoksen tutkiminen subjektiivisesta näkökulmasta käsin voi auttaa ymmärtämään paremmin elämäntapamuutosta sisäisenä prosessina ja kokemuksena. Tämän tutkimuksen lähestymistapa on narratiivinen eli kerronnallinen. Elämäntavat nähdään tutkimuksessa tapoina elää ja olla olemassa. Elämäntapamuutosta tarkastellaan yksilön sisäisenä muutoksena siinä, kuinka kertoja organisoi kokemustaan toiminnan ja kertomuksen vuorovaikutuksessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella elämäntapamuutosta kertojan sisäisen tarinan muutosten kautta eli muutoksena tavassa kertoa tarinaa ”minästä”. Näitä muutoksia analysoitiin toimijuuden kehittymisen avulla. Lisäksi tarkasteltiin sitä, miten arvot ja hyväksyminen näyttäytyvät elämäntapamuutoksen prosessissa. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toteuttamaa 24 kuukautta kestävää Muutosmatka-tutkimushanketta, joka on hyväksymis- ja omistautumisterapiaan perustuva elämäntapamuutosinterventio. Tutkimuksen aineistona olivat yhden osallistujan päiväkirjatyyppiset viikkotehtävät intervention ensimmäisen vuoden ajalta. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että elämäntapamuutos rakentui uudelleenmuotoillun sisäisen tarinan, kertomuksen ja toiminnan vuorovaikutuksessa. Sisäisen tarinan uudelleenmuotoilu alkoi koetusta arvoristiriidasta. Tämä johti arvotyöskentelyyn eli arvojen uudelleenmuotoiluun. Kun arvolähtöinen toiminta oli konkreettisesti mahdollista elävän elämän toiminnassa, kerrottiin sisäinen tarina koherenttina. Hyväksymisen prosessi edisti sisäisen tarinan uudelleenmuotoilua, koska se auttoi luopumaan toiminnan tavoitteesta, jota ei ollut mahdollista toteuttaa. Tulosten perusteella elämäntapamuutosinterventioiden tulisi vahvistaa elämäntapamuutosta tekevän toimijuuden kokemusta ja tukea oman toimijuuden tunnistamisen taitoja. Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että interventio, joka mahdollistaa tarinalliset prosessit tarjoaa rikkaan alustan sisäisen tarinan uudelleenmuotoilulle ja voi edistää elämäntapamuutoksen prosessia. Tutkimuksesta nousee esille tarve ymmärtää elämäntapamuutosta tekevä ihminen kehollis-seksuaalisena olentona. Minän ja kehon yhteyden löytymistä elämäntapamuutoksessa voisi tukea suoraan tähän suhteeseen kohdistuvilla interventioilla.