”Ikävä oli fyysistä.” : ruumiillisuus ja ruumisidentiteetti Salla Simukan Lumikki-trilogiassa ja Hanna Männikkölahden selkomukautuksissa - Hietaoja, Emma (2020)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Salla Simukan Lumikki-trilogiaa siitä kirjoitettuja selkomukautuksia, jotka on mukauttanut Hanna Männikkölahti. Tutkielmassa vertailen lähtötekstin ja selkomukautuksen luomaa ruumiillisuusnäkökulmaa ja ruumisidentiteettiä. Teoriataustana ovat feministinen teoria ja ruumiinfenomenologinen näkökulma, sekä adaptaatioteoria. Tutkielman tavoitteena on osoittaa, miksi ruumisidentiteetin adaptoituminen lähtötekstistä selkomukautukseen on tärkeää, erityisesti nuorille aikuisille suunnatuissa selkomukautuksissa. Tutkielmassa hyödynsin metodina kontekstuaalista lähilukua. Tutkielman aineistona ovat Simukan Lumikki-trilogian kolme teosta, sekä Männikkölahden kolme selkomukautusta. Analyysiä varten käytin teemoittelua, jonka avulla ruumiillisuusnäkökulmaa vertailin trilogian osien kesken. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia ruumiillisia viittauksia Lumikki-trilogia ja siitä tehdyt selkomukautukset antavat päähenkilön näkökulmasta? 2. Millainen käsitys alkuperäisteoksista ja selkomukautuksista voidaan muodostaa ruumisidentiteetin näkökulmasta ja miten nämä käsitykset eroavat toisistaan? Tutkielman analyysistä kävi ilmi, että selkomukautukseen ruumiillisten elementtien adaptoituminen on paljolti kiinni kerrontaan liittyvistä ratkaisuista. Selkokielen periaatteissa painotetaan tekstiä hankaloittavien tekijöiden pois jättämistä, kuten kerronnan kronologiaan liittyviä ratkaisuja, mikä taas näkyy kaunokirjallisen selkomukautuksen toteutuksessa ruumiillisuusnäkökulmasta negatiivisesti. Kaunokirjallista tekstiä selkomukauttaessa adaptoijalla, eli selkomukauttajalla, on kuitenkin valta valita, millaisia kerronnallisia ratkaisuja tämä tekee mukauttaessaan. Analyysistä tehtyjen johtopäätösten perusteella on tärkeää tarkastella erilaisten selkokielisten tekstien (erit. kaunokirjallisten teosten) ruumiillisuusnäkökulmaa. Erityisesti nuorille aikuisille suunnatussa kirjallisuudessa ruumisidentiteetti ja ruumiillisuus ovat isossa roolissa, kun pyritään rakentamaan omaa identiteettiä ja ruumiskuvaa luettujen teosten kautta.