Mestis-seurojen asema suomalaisessa jääkiekkoyhteisössä seuratoimijoiden tulkitsemana - Suvinen, Teemu (2020)
Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, joka monilla mittareilla mitattuna menestyy nyt jopa paremmin kuin koskaan. On kuitenkin yksi huolenaihe, joka toistuu keskusteluissa kerta toisensa jälkeen: Mestiksen asema sarjajärjestelmässä, jossa SM-liigassa pelaa 15 joukkuetta eikä sarjaan voi nousta urheilullisin perustein karsintojen kautta. Monien laji-ihmisten mielestä tällainen sarjajärjestelmämalli ei tee hyvää suomalaiselle jääkiekolle. Mestiksen näivettymisestä ja seurojen huolestuttavasta tilasta on keskusteltu paljon mediassa, mutta akateemista tutkimusta ilmiöstä ei juuri ole tuotettu. Siksi aiheen tutkiminen on perusteltua. Mestiksen ja SM-liigan väliset karsinnat poistettiin kauden 2012–2013 jälkeen ja käyttöön otettiin niin kutsuttu lisenssimenettely. Seuraavien vuosien aikana SM-liiga laajentui 15 joukkueen sarjaksi. Mestiksen suurseurat Jukurit, KooKoo ja Sport nostettiin juuri lisenssimenettelyn turvin pääsarjaan. Karsintojen poistaminen ja kolmen suurseuran poistuminen on horjuttanut Mestiksen dynamiikkaa. Samaan aikaan Mestistäkin koettelevat koko urheilukentän suuret muutosvoimat, kuten globalisaatio, ammattimaistuminen ja viihteellistyminen. Lisäksi perinteinen vapaaehtoisuuteen perustuva urheiluseuratoiminta on suuressa murroksessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaiset ovat Mestis-seurojen olosuhteet nykyisessä toimintaympäristössään, ja millaisia muutoksia olosuhteissa on tapahtunut viime vuosien aikana. Tutkimuksessa myös perehdyttiin Mestis-seurojen taloustilanteeseen. Tutkimus toteutettiin asiakirjoihin tutustumalla ja kahdella eri kyselylomakkeella, joista laajempi lähetettiin Mestis-seurojen seurajohtajille ja typistetympi versio päävalmentajille. Tulosten mukaan monien Mestis-seurojen taloustilanne on todella huolestuttava, joskin joitain varovaisen positiivisia signaaleja oli havaittavissa ainakin ennen koronaviruspandemiaa. Mestis ei ole ammattilaissarja, vaan pelaajat ovat joko puoliammattilaisia tai muita vielä vähemmän pelaamisella tienaavia. Palkattua henkilökuntaa työskentelee seurojen ”toimistoilla” vain vähän, eniten valmennuksessa. Vastaajien mukaan taloudellisia haasteita Mestis-seuroille aiheuttavat esimerkiksi pieni talousalue, Mestiksen vähäinen kiinnostavuus, edellisten vuosien tappiolliset tilikaudet, kannattamaton tv-sopimus, osaavien seuratyöntekijöiden puute ja ontuva taloudenhallinta. Mestis-seurat eivät ole jääneet tuleen makaamaan vaan pyrkivät parantamaan kannattavuuttaan laajentamalla liiketoimintaansa jääkiekon ulkopuolelle. Tulevaisuuden yhtenä haasteena on vapaaehtoisten sitouttamisen vaikeus. Resursseja ammattimaistumiseenkin on niukasti. Suljettu sarjajärjestelmä sai vastaajilta täystyrmäyksen. Mestis-seuroissa uskotaan, että sarjojen avaamisen avulla toimintaympäristö muuttuisi paremmaksi.