Maailma-kuoron ensimmäisen polven maahanmuuttajalaulajien kokemuksia kotoutumisprosessista sekä kuorotoiminnan merkityksestä - Taanila, Niklas (2020)
Kuorolaulaminen on suosittu harrastus, jonka vaikutuksia ja merkityksiä on tutkittu paljon. Eri tutkimuksissa kuoroharrastuksen on huomattu muun muassa synnyttävän sosiaalista pääomaa, toimivan hyvänä alustana läheisten sosiaalisten suhteiden luomiselle sekä lähentävän eri kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä keskenään. Yhtenä sytykkeenä tälle tutkimukselle toimi se, että olin kiinnostunut kuoron mahdollisuuksista tuoda yhteen eri kulttuurisista taustoista tulevia ihmisiä. Maahanmuuttajien määrä Suomessa on ollut nousussa viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta aikuisten maahanmuuttajien kokemuksia kuorossa laulamisesta ei ole juuri tutkittu. Tässä tutkimuksessa olen selvittänyt puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla, kuinka helsinkiläisen Maailma-kuoron kolme maahanmuuttajalaulajaa ovat kokeneet kuoroharrastuksensa ja millaisia merkityksiä sekä vaikutuksia Maailma- kuoron toimintaan osallistumisella on ollut heille. Haastatteluissa korostuivat haastateltavien kokemukset omista kotoutumisprosesseistaan sekä Maailma-kuorosta sosiaalisena ja musiikillisena yhteisönä. Erityisesti Maailma- kuoroon kohdennetuissa kokemuksissa kerrottiin kuoron eri osa-alueiden koetuista merkityksistä ja vaikutuksista. Tutkimuksen teoreettisina viitekehyksinä toimivat kotoutumisen ja sosiaalisen pääoman käsitteet. Haastateltavat ovat olleet suhteellisen hyvässä asemassa muuttaessaan Suomeen, ja he olivat haastatteluhetkellä melko tyytyväisiä sen hetkiseen kotoutumistilanteeseensa. Maailma-kuorossa laulamisella koettiin olevan kotouttavia vaikutuksia. Maailma-kuoron avoimessa ilmapiirissä koettiin olevan tilaa oppimiselle, itsensä toteuttamiselle ja verkostojen luomiselle. Yhteisö ja sen johtaja ovat kannustaneet osallisuuteen ja yhdessä tekemiseen. Tällainen ympäristö antaa erinomaisen tilan kotoutumiselle ja integraatiolle akkulturaatiostrategiana. Maailma-kuoro on haastatteluhetkellä kaikille kolmelle merkittävä harrasteyhteisö heidän arjessaan. Erityisesti yhdessä laulamisesta nautitaan. Haastateltavat kokivat Maailma-kuorossa laulamisen lisänneen heidän itseluottamustaan sekä antaneen useita onnistumisen ja ilon kokemuksia. Kuoron ilmapiiri koetaan yhteisöllisyyttä edistäväksi. Maailma-kuoro nähdään hyvänä paikkana tutustua kuorokavereihin, joiden joukosta on löytynyt myös merkityksellisiä ihmissuhteita. Muiden kuorolaisten kanssa ei kuitenkaan vietetty paljoa aikaa kuoron ulkopuolella. Osa haastateltavista koki yhteisöllisyyden osittain edistävän myös yhteisösuorituksia, kuten yhteisimprovisointia ja esiintymisiä.