Sideanturien käyttö mäkihypyn ponnistusvoimien mittaamisessa - Pelkonen, Jyri (2000)
Pelkonen, Jyri. Sideanturien käyttö mäkihypyn ponnistusvoimien mittaamisessa Biomekaniikan pro gradu -tutkielma. Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 2000. s. 36. Sideanturien käyttö mäkihypyn ponnistusvoimien mittaamisessa -tutkielman tavoitteena oli selvittää vertikaalisten ja horisontaalisten voimien käyttäytymistä mäkihypyn ponnistuksessa kahdella kansallisen tason hyppääjällä ja kuvailla ponnistustapahtumaa reaktiovoimien, lihasaktiivisuuksien ja liikeanalyysin perusteella. Tutkimusmenetelminä käytettiin erikseen valmistettuja mäkisiteitä, joissa oli vastusvenymäliuska-anturit mittaamassa sekä vertikaalisia, että horisontaalisia voimia. Kahdella erilaisella voima-asetelmalla selvitettiin voimien käyttäytymistä päkiänja kannan kesken. Tämän lisäksi suoritukset (30 kpl) kuvattiin High Speed videokameralla liikeanalyysiä varten ja mitattiin suorituksen aikaiset lihasaktiivisuudet tärkeimmistä ponnistuslihaksista (m. Vastus lateralis, m.Tibialis, m. Gastrocnemius, m. Gluteus). Tutkielmassa havaittiin vertikaalija horisontaalivoimien vaiheittaiset käyttäytymiset ponnistuksessa. Tärkeimmät tutkimustulokset osoittivat horisontaalisten voimien käyttäytymisen riippuvan ponnistustekniikasta ja oikein tuotetluna mahdollistavan suuremman horisontaalisen nopeuden saavuttamisen hyppyrinpöydällä. Lisäksi menetelmä osoittautui käyttökelpoiseksi ponnistuksen symmetrisyyden arvioinnssa.