Valinnanvapaus erikoissairaanhoidon hoitopaikan valinnassa - Kotamäki, Kia (2020)
Valinnanvapauden laajentaminen on ollut useiden maiden terveydenhuollon uudistusten tavoitteena jo useiden vuosien ajan. Laajentamalla valinnanvapautta voidaan parantaa palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja tuottavuutta. Valinnanvapauden nähdään lisäävän sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakaslähtöisyyttä, jonka parantamisen on osoitettu lisäävän asiakkaiden sitoutumista hoitoon. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät ovat yhteydessä valinnanvapauden hyödyntämiseen ja valinnanvapauden harkitsemiseen erikoissairaanhoidon hoitopaikan (sairaala) valinnassa. Osa tutkimukseen valikoiduista selittävistä tekijöistä on osoitettu edellytyksiksi valinnan tekemiselle. Tutkimuksen aineisto oli vuonna 2017-2018 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämä Kansallinen terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimuksella (Finsote) kerätty aineisto. Aineisto analysoitiin tilastomenetelmin IBM Statistics 26 –ohjelmistolla. Valinnanvapauden hyödyntämisen ja valinnanvapauden harkitsemisen eroja selittävien tekijöiden mukaan tarkasteltiin ristiintaulukoimalla ja khiin neliötestillä. Valinnanvapauden hyödyntämistä ja valinnanvapauden harkitsemista ja selittävien tekijöiden yhteyttä tarkasteltiin binäärisellä logistisella regressioanalyysilla (N = 26422). Tutkimuksen tulokset osoittivat, että Suomessa valinnanvapauden hyödyntäminen ja valinnanvapauden harkitseminen erikoissairaanhoidon hoitopaikan valinnassa on melko harvinaista. Lisäksi vaihtoehtojen oleminen ja vertailukelpoinen tieto palvelujentuottajista ovat yhteydessä valinnanvapauden hyödyntämiseen ja harkitsemiseen. Tämän tutkimuksen perusteella tulisi kiinnittää huomiota siihen, että erikoissairaanhoito tarvitsevat potilaan ovat tietoisia valinnanvapauden mahdollisuudesta, heillä on todellisia vaihtoehtoja, joista valita ja riittävästi vertailukelpoista tietoa palveluntuottajista. Mikäli valinnanvapauden edellytykset eivät toteudu valveutuneen valinnan tekeminen on mahdotonta.