Effects of post-acquisition integration on acquisition goal achievement : a case study - Rytkölä, Markus (2020)
Yrityskaupoista on tullut yhä suositumpi keino tavoitella kasvua ja muita strategisia tavoitteita. Kasvun ja muiden mahdollisten yrityskaupan tavoitteiden saavuttaminen vaatii kuitenkin enemmän kuin vain nimellisen omistajanvaihdoksen. Yrityskaupat vaativat yleensä jälkihoitoa onnistuakseen ja huolellisesti johdettu integraatio on tässä monesti keskeisessä asemassa. Tutkin tässä pro gradu –tutkielmassa miten yrityskaupan jälkeinen integraatio voi vaikuttaa yrityskaupan tavoitteiden saavuttamiseen. Teoreettisena perspektiivinä tässä tutkimuksessa on niin kutsuttu prosessi perspektiivi, joka korostaa oikein johdetun integraatioprosessin merkitystä onnistuneen yrityskaupan kannalta. Tämän lisäksi esittelen, minkälaisia integraatiovaiheen sudenkuoppia ja hyviä käytäntöjä aiempi akateeminen tutkimus ja kirjallisuus on tunnistanut. Teoreettisen viitekehyksen pohjalta rakennan tapaustutkimukseni, jossa tutkin suuren japanilaisen yrityksen Suomessa tekemää yrityskauppaa ja siihen liittyvää integraatiota. Keräsin aineistoni pääsääntöisesti haastattelemalla henkilöitä, jotka ovat olleet keskeisessä asemassa tämän yrityskaupan integraatiovaiheessa. Haastattelujen lisäksi keräsin osan aineistostani vanhoista integraatiovaiheeseen liittyvistä dokumenteista. Tämä tutkimus osoittaa, että hyvin johdettu integraatio edesauttaa yrityskaupan tavoitteiden saavuttamista ja luotsaa ostajaa kohti tavoitteitansa, mutta se ei ole itsessään kaikkivoipa työkalu tavoitteiden saavuttamisen saralla.