Julkishallinnon organisaation pilvipalvelujen tietoturvan arviointi - Hirvonen, Maria (2020)
Pilvipalvelujen yleistyminen ja niiden käyttöönotto on edelleen kasvava trendi. Julkishallinnossa on vasta viime vuosina tehty koko julkishallintoa koskeva pilvipalvelulinjaus sekä pilvipalvelujen turvallisuuden auditointikriteeristö, jonka avulla julkishallinnon organisaatio voi arvioida omien pilvipalvelujensa turvallisuutta. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkielmassa selvitettiin pilvipalvelujen turvallisuuden arviointikriteeristöön sekä tieteelliseen kirjallisuuteen pohjautuen, millaisia tekijöitä julkishallinnon organisaation tulee ottaa huomioon pilvipalvelujen turvallisuutta arvioitaessa. Tutkielman tuloksena todettiin, että pilvipalvelujen turvallisuutta arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota turvallisuusjohtamiseen, henkilöstöturvallisuuteen, fyysisen ympäristön turvallisuuteen, tietoliikenneturvallisuuteen, identiteetin ja pääsyn hallintaan, tietojärjestelmäturvallisuuteen, salaukseen, käyttöturvallisuuteen, siirrettävyyteen ja yhteensopivuuteen sekä muutostenhallintaan ja järjestelmäkehitykseen. Lisäksi tutkielmassa havaittiin, että pilvipalvelujen turvallisuuden arviointikriteeristössä on kattavasti otettu huomioon kirjallisuudessa esiintyviä pilvipalvelujen turvallisuuteen liittyviä tekijöitä.