Loudness dependence of auditory evoked potentials and somatic symptoms of depression - Marhia, Linda; Heinonen, Roosa (2020)
Tällä hetkellä tiettyjen masennusoireiden ja oirekuvien taustalla olevat neurokemialliset häiriöt eivät ole selvillä, sillä epäyhteneväiset masennusoireet yksilöiden välillä hankaloittavat tutkimusta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, miten masennuksen somaattiset oireet vaikuttavat aivojen kykyyn reagoida kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutoksiin (engl. loudness dependence of auditory evoked potentials, LDAEP), jonka on ajateltu heijastavan epäsuorasti aivojen serotoniinitoimintaa. Aivojen kykyä käsitellä äänen voimakkuuden muutoksia tarkasteltiin vertailemalla N1-vasteen amplitudia masennus- ja kontrolliryhmien välillä. Lisäksi tutkittiin Beckin depressioasteikolla mitattujen masennuksen somaattisten oireiden vaikutusta kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutoksien käsittelyyn. BDI:llä mitattujen unen ja ruokahalun oireiden yhteyksiä kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutoksien käsittelyyn tarkasteltiin vielä erikseen korrelaation avulla. Verrattuna kontrolliryhmään, masennusryhmässä havaittiin amplitudiltaan suurempi N1-vaste voimakkaisiin ääniin. Somaattiset oireet eivät vaikuttaneet N1-vasteen amplitudiin, eikä unen ja ruokahalun oireiden sekä N1-vasteen amplitudin välillä löydetty yhteyttä. Aiemmin kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutosten käsittely on kyennyt erottelemaan ainoastaan masentuneiden alaryhmiä terveistä kontrolleista. Tietääksemme tämä tutkimus on yksi harvoista, joka on kyennyt erottelemaan masennusryhmän terveestä kontrolliryhmästä kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutosten käsittelyn avulla, minkä mahdollisesti mahdollisti enimmäkseen nuorista naisista koostunut homogeeninen aineisto. Tutkimuksen tulokset rohkaisevat tutkimaan kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutosten käsittelyn käyttömahdollisuutta masennuksen biomarkkerina. Somaattisten oireiden vaikutusta kuuloärsykkeiden voimakkuuden muutosten käsittelyyn ei löydetty, eikä myöskään yhteyttä unen ja ruokahalun oireisiin, joten tulevaisuudessa vaaditaan uusia lähestymistapoja näiden oireiden taustalla olevien neurokemiallisten häiriöiden tutkimiseen.