Looking towards the future : theme exploration and authorial intent in Mobile Suit Gundam - Ilomäki, Kim (2020)
Mobile Suit Gundam on vuonna 1979 julkaistu TV anime sarja, joka oli omana aikanaan erittäin vaikutusvaltainen ja joka jatkaa olemassaoloaan monissa eri muodoissa. Sarjaa on tutkittu ennenkin mutta tekijä Yoshiyuki Tominon pääteemasta ei ole tehty merkittävää tutkimusta. Tässä tutkimuksessa analysoidaan Yoshiyuki Tominon omin sanoin kuvaavaa teemaa; ’aikuiset ovat vihollisia.’ Sarjan tarina sijoittuu sci-fi tulevaisuuteen, jossa ihmiset ovat rakentaneet siirtokuntia avaruuteen Maan ympärille. Tarinan konflikti kertoo sodasta joka on syttynyt avaruudessa ja Maassa asuvien ihmisten välillä. Tarinan suurin vaikutus omalla ajallaan oli näyttää todenmukaista sodankäyntiä, jossa kumpikaan osapuoli sodassa ei ollut hyvä eikä paha. Tarinan päähenkilöt koostuvat nuorista henkilöistä jotka joutuvat ottamaan osaa sotaan vastoin heidän tahtoaan. Käytän aineistolähtöistä analyysia tuodakseni esiin toistuvia teemoja tarinassa jotka voin koota nähtäväksi yhdessä paikassa. Analyysin päätavoitteena on tarkastella nuorien päähenkilöiden kanssakäymistä eri hahmojen kanssa jotka ovat heitä vanhempia ja tutkia ovatko tarkoitetut teemat löydettävissä tarinasta ja miten ne tuodaan esille katsojia varten.