Data-analytiikan hyödyntäminen jalkapalloseurojen pelaajarekrytoinnissa - Pitkänen, Simo (2020)
Data-analytiikalla tarkoitetaan menetelmien ja työkalujen kokonaisuutta, jolla kerätään sekä analysoidaan kohdealueen kannalta merkityksellistä tietoa. Data-analytiikan hyödyntäminen päätöksenteossa on nykyään kaikkia liiketoiminnan aloja koskettava trendi, ja sitä kuvaa yritysmaailmassa vakiintunut termi liiketoimintatiedon hallinta. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin viitatun lähdemateriaalin puitteissa ammattilaisjalkapalloseurojen tapoja hyödyntää data-analytiikkaa tärkeimpien niiden toimintaa koskevien päätösten eli pelaaja-rekrytoinnin yhteydessä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, joskin aiheen tarkka rajaus ja aihetta käsittelevän akateemisen kirjallisuuden vähyys teki työn toteutuksesta haasteellista. Akateemisen kirjallisuuden lisäksi tutkimuksen tueksi hankittiin useita aihetta käsitteleviä kirjoja, lehtiartikkeleita, raportteja ja blogikirjoituksia. Tutkielma pyrkii vastaamaan kysymyksiin mitä big datalla, data-analytiikalla ja liiketoimintatiedon hallinnalla tarkoitetaan, kuinka jalkapalloseurat hyödyntävät data-analytiikkaa pelaajarekrytoinneissaan ja onko data-analytiikan tehokas hyödyntämien edellytys organisaation menestymiselle.