“Vältä, minimoi, hallitse” : kriittinen diskurssianalyysi ilmastonmuutoksen takia liikkeelle joutuneiden representoinnista Task Force on Displacement- raportissa - Määttä, Helena (2020)
Tutkielman tehtävänä on selvittää, kuinka ilmastonmuutoksen takia liikkumaan joutuneita representoidaan aineistona olevassa Task Force on Displacement -raportissa. Task Force on Displacement on Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015 luotu ryhmä, jonka tarkoitus on "kehittää suosituksia kokonaisvaltaisille lähestymistavoille, joilla vältetään, minimoidaan ja käsitellään ilmastonmuutoksen haitallisiin vaikutuksiin liittyvää pakkosiirtymistä" (Task Force on Displacement 2018, 19). Tutkielman näkökulma on vahvasti sosiaalisessa konstruktionismissa. Kielenkäytöllisillä valinnoilla katsotaan olevan todellisuutta rakentava vaikutus, joten sillä, miten ilmastonmuutoksen takia liikkumaan joutuneista ihmisistä puhutaan ja miten heitä representoidaan, on väliä, koska nämä kielenkäytölliset valinnat tuottavat todellisuutta. Tutkielman analyysimenetelmänä on käytetty kriittistä diskurssianalyysiä. Analyysissä aineistosta nousee kolme diskurssia: liikkuvuusdiskurssi, siirtolaisuusdiskurssi ja pakkosiirtymisdiskurssi, joista viimeisin hegemonisoituu. Diskurssien sisältä löytyy kutakin diskurssia mukailevia representaatioita, joista pakkosiirtymisrepresentaatio on tutkimuskysymykseen nähden relevantein. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että ilmastonmuutoksesta johtuvan pakotetun liikkumisen ympärillä oleva kielenkäyttö ei ole vakiintunutta ja ilmiön kielellinen rakentuminen on yhä kesken. Aiemmin keskustelu on pyörinyt paljon pakolainen -termin käytön oikeellisuuden ympärillä, mutta keskustelu on siirtynyt sittemmin koskemaan ”heitä, jotka pakkosiirtyvät ilmastonmuutoksen kontekstissa”. Ilmastonmuutoksen takia liikkumaan joutuneiden representaatiot ovat aineistossa epäselviä oletettavasti myös juuri tästä syystä.