Digitaalisen taloushallinnon kehitys tilitoimistoissa ja kehitykseen vaikuttaneet tekijät - Sormunen, Johanna (2020)
Tämä Pro gradu -tutkielma keskittyy tarkastelemaan yhtä tämän hetken mer- kittävimmistä taloushallinnon alaa muokkaavista trendeistä, digitalisaatiota. Digitalisaatio on vaikuttanut perustavanlaatuisesti taloushallinnon suorittami- seen, kun uudet digitaaliset teknologiat muuttavat taloushallinnon prosesseja sekä työntekijöiden toimintatapoja. Tutkimuksella pyritään saavuttamaan kokonaisvaltainen ymmärrys vallitsevasta digitaalisen taloushallinnon ilmiöstä. Tavoitteena on kuvailla digitaalisen taloushallinnon nykytilaa sekä tunnistaa taloushallinnon kehitykseen vaikuttaneita eri tekijöitä. Tutkimus toteutettiin laadullisena monitapaustutkimuksena, johon valittiin viisi tilitoimistoalan suurta palveluntarjoajaa tutkimuskohteeksi. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että suurissa tilitoimistoissa digitalisoituminen on jo pitkällä. Tieto liikkuu pääosin digitaalisesti eri taloushallinnon prosessien ja sidosryhmien välillä. Tutkimuksessa tunnistettiin kehitykseen vai- kuttaneita tekijöitä yritysten sisäisestä ja ulkoisesta ympäristöstä. Yrityksissä etsitään jatkuvasti keinoja automatisoida taloushallinnon prosesseja entisestään, mitä tukee vahva organisaation sisäinen osaaminen. Tuloksista voidaan kuitenkin päätellä, että organisaatioiden ulkoisilla tekijöillä, kuten viranomaistoiminnan hitaalla digitalisoitumisella ja asiakkaiden muutosvastarinnalla, on ollut selvästi kehitystä hidastava vaikutus tilitoimistoissa. Digitaalista taloushallintoa käsittelevä tutkimus on vielä vähäistä, joten jatkotutkimuksen toivotaan lisääntyvän tämän tutkimuksen myötä.