pH–puskuroinnin vaikutus kiertovesikasvatetun kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) sopeutumiseen kylmään läpivirtausveteen - Luoma, Essi (2020)
Kalankasvatuksessa kalojen siirrot eri kasvatustilojen välillä ovat tavanomaisia toimenpiteitä. Siirrettäessä kaloja lämpimästä kiertovedestä kylmään läpivirtausveteen vedenlaatu voi kuitenkin muuttua kalojen kannalta epäsuotuisaksi ja aiheuttaa niille häiriöitä elimistön tasapainotilojen säätelyssä. Osalla kaloista häiriöt ilmenevät ongelmina uintitasapainon säätelyssä. Uintitasapainon häiriöihin saattaa myös altistaa uimarakon kehityshäiriöt ja kalojen korkeampi rasvapitoisuus. Tässä tutkimuksessa selvitettiin voidaanko ns. ”kylkiuivien” kalojen määrää vähentää lisäämällä allasveteen siirron yhteydessä vedenlaatua vakauttavia puskurikemikaaleja. Samalla selvitettiin myös esiintyykö kylkiuivilla kaloilla enemmän uimarakon poikkeamia ja onko niillä korkeampi rasvapitoisuus kuin normaalisti uivilla kaloilla. Kirjolohia siirrettiin lämpimästä (14 ℃) kiertovedestä kylmään (2 ℃) läpivirtausveteen neljäksi päiväksi, jonka aikana käsittelyaltaisiin lisättiin puskurikemikaaleja. Puskurikäsittelyryhmässä kylkiuivia kaloja oli 25,4% kaloista, kun kontrolliryhmässä näitä oli 46,7% kaloista. Kylkiuivista kaloista 56,8% oli poikkeava uimarakko, kun normaalisti uivista kaloista näin oli 35,1% kaloista. Uimarakoltaan poikkeavilla kaloilla havaittiin olevan enemmän rasvaa ruumiinontelossa kuin kaloilla, joilla uimarakko oli normaali. Puskurikemikaalien lisäys on tulosten perusteella toimiva keino vähentää kylkiuivien kalojen määrää siirron yhteydessä. Tärkeä havainto on myös uimarakon poikkeamien uintitasapainon häiriöille altistava vaikutus.