Yritysjärjestelmän käyttöönoton ja käytön vaikutuksia laskentatoimen osastoon - Vesaluoma, Matti (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tutkia yritysjärjestelmien ja laskentatoimen osa-alueiden välistä suhdetta. Tutkielma on meta-analyysi kvalitatiivisista tutkimuksista. Yritysjärjestelmät ovat yleistyneet viime vuosien aikana ja niiden tuottamat hyödyt ovat organisaation kannalta merkittävä kilpailutekijä. Yritysjärjestelmien käyttöönotolla on vaikutuksia myös laskentatoimen osastoon. Tässä tutkielmassa tutustutaan kirjallisuuskatsauksen avulla yritysjärjestelmiin, yritysjärjestelmien hyötyihin ja niiden käyttöönottoon sekä käyttämiseen laskentatoimen osaston näkökulmasta. Tutkielmassa tarkastellaan tarkemmin yritysjärjestelmien tuomia vaikutuksia laskentatoimen osa-alueille. Tutkielmalle luotiin viitekehys kirjallisuuden pohjalta. Viitekehyksessä kuvataan yritysjärjestelmän ja laskentatoimen osa-alueiden välistä suhdetta sekä laskentatoimen suorituksen ja yritysjärjestelmän välistä suhdetta. Tutkielma toteutettiin meta-analyyttisenä kirjallisuuskatsauksen, jossa hyödynnettiin viitekehystä. Tutkimuksen case-artikkelit on haettu ja valittu systemaattisesti. Artikkeleita haluttiin analysoida ja vertailla viitekehykseen, toisiinsa sekä aiempiin tutkimuksiin. Tarkoituksena oli testata aiempaa teoriaa, aiempia tutkimustuloksia ja tuoda siihen mahdollisesti jotain uutta.