Koneoppimisen hyödyntäminen kyberhyökkäysten havaitsemisessa ja torjunnassa - Seppänen, Henrik (2020)
Tekoäly on noussut yhdeksi nykypäivän puhutuimmista uusista teknologioista. Tekoälyyn kuuluva koneoppiminen on ollut jo kauan tutkimuksen kohteena. Lähivuosina tekoälyn noustessa pinnalle, on myös koneoppimisteknologian hyötyjä ruvettu tutkimaan entistä enemmän eri aloilla. Tämän kanditutkielman tarkoituksena on ollut perehtyä koneoppimiseen, kyberturvallisuuteen sekä koneoppimisteknologian käyttöön kyberturvallisuuden kontekstissa. Tutkielmassa esitellään tapoja, joilla erityisesti yritysten kyberturvallisuutta voidaan parantaa koneoppimisteknologiaa käyttämällä. Tutkielmassa käydään läpi koneoppimismenetelmät, niiden yleisimmät haasteet sekä kyberturvallisuuden ja kyberhyökkäyksen määritelmät. Suurimmat hyödyt koneoppimisen käytöstä kyberturvallisuuden kontekstissa ovat laajojen datamäärien analysointi sekä kyberturvallisuudessa työskentelevien työntekijöiden työmäärän vähentäminen. Haasteiksi koneoppimisen käytöstä kyberturvallisuudessa löydettiin varsinkin laadukkaiden data-aineistojen saatavuus koneoppimismallien kouluttamiseen ja oikean koneoppimismenetelmän valinta haluttuun käyttötarkoitukseen. Myös kyberhyökkäystapojen jatkuva muutos sekä hyökkäysten jatkuva kehittyminen aiheuttavat haasteita koneoppimisen käytölle kyberhyökkäysten torjunnassa.