Tietojärjestelmävaatimusdokumenttien hyödyntäminen ylläpidossa : tapaustutkimus - Lampinen, Anu (2020)
Tässä tapaustutkimuksessa esitettiin vaatimusmäärittelyprosessi ja havainnollistettiin, miten se esiintyy kolmessa yleisessä tietojärjestelmän kehittämisprosessissa: vaihejakomalleissa, RUP-kehyksessä ja Scrum-prosessissa. Tutkielmassa avattiin vaatimusmäärittelyprosessin vaiheita ja pureuduttiin niistä yhteen, vaatimusten esittämiseen. Yleisimmät vaatimusten esittämistavat, kuten käyttötapaus, sekvenssikaavio sekä tilakaavio, esiteltiin, ja niitä vertailtiin toisiinsa yleisyyden ja formaalisuuden perusteella. Tämän jälkeen tutkimuksessa kuvattiin tietojärjestelmän ylläpidon konteksti ja ylläpitoon liittyvien tehtävien tyypit. Lisäksi tarkasteltiin kolmea eri ylläpitoprosessia: pikakorjausmallia, iteratiivista parannusmallia ja IEEE 1219-1998 -standardia ylläpidolle. Ylläpitoprosessin esittelyn jälkeen esitettiin yleisiä tietojärjestelmän ylläpitoon liittyviä haasteita sekä dokumentaation hyödyntämistä ylläpidossa. Tutkimuksessa tutkittiin viittä erilaista ylläpidossa olevaa järjestelmää, niiden ylläpidon organisointia sekä dokumentaation hyödyntämistä ylläpidon aikana. Ominaisuuksiltaan erilaiset tietojärjestelmän noudattelivat erilaista ylläpitoprosessia ja hyödynsivät sen aikana eri vaatimusdokumentteja. Yleisimmin hyödynnytetyt dokumentit olivat käyttötapaukset ja käyttöliittymän eritasoiset kuvaukset. Dokumenttien tärkein tehtävä oli toimia ylläpidon aikaisten muutosten lähtökohtana. Dokumentteja hyödynnettiin myös tietojärjestelmän opettelussa ja tiedon lähteenä. Dokumenttien hyödyntämistä vaikeutti erilaiset ongelmat. Ongelmia ylläpidossa tuottivat mm. puutteellinen tai puuttuva dokumentaatio ja vaikeaselkoiset tai heikkolaatuiset dokumentit. Ongelmien korjaaminen ei vaatisi ihmeitä, vaan ongelmat olisivat selvitettävissä systemaattisella otteella ja hyvällä harkinnalla.