Mitkä tekijät tekevät sosiaalisesta mediasta riippuvuuden kohteen? - Lahtinen, Sami (2020)
Tämä tutkielma on kandidaatintutkielma, joka on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Lähteet on haettu internetistä tieteellisiä julkaisuja sisältävistä tietokannoista ja havainnot on tehty näiden lähteiden pohjalta. Tutkielman tarkoituksena on löytää syitä sille, miksi sosiaaliseen mediaan syntyy riippuvuutta. Aihe on ajankohtainen, laajasti ihmisiä koskettava ja tutkimusta aihepiiristä tarvitaan. Asiaa voisi tutkia monesta eri näkökulmasta, mutta tässä tutkimuksessa aiheen laajuuden rajaamiseksi keskitytään käyttäjän näkökulmaan. Tutkimuskysymys kuuluu: mitkä tekijät tekevät sosiaalisesta mediasta riippuvuuden kohteen. Tutkielman rakenne koostuu kuudesta osiosta, joiden mukaan tutkielma on jäsennelty. Johdannossa johdatellaan lukija aiheen pariin. Sisältöosio alkaa sosiaalisen median määrittelyllä, sitten määritellään riippuvuus, jonka jälkeen määritellään riippuvuus sosiaaliseen mediaan. Kun käsitteet on määritelty päästään aiheen ytimeen, eli käsitellään riippuvuuden aiheuttajia. Lopuksi yhteenvedossa tehty tutkimus summataan yhteen. Tutkimuksessa havaitaan, että nykyisen riippuvuustutkimuksen valossa tässä tutkimuksessa tarkasteltu aihe, riippuvuus sosiaaliseen mediaan, on riippuvuuden kohde, eikä niinkään riippuvuuden aiheuttaja. Kuitenkin riippuvuuden kohteesta pystytään havaitsemaan ominaisuuksia, jotka tekevät siitä riippuvuuden kohteen. Tutkimuksessa havaitaan myös, että sosiaalisen median riippuvuustutkimus on hajanaista ja siihen kaivataan yhtenäisyyttä. Tuloksiksi tutkimuksessa saadaan, että tekijät, jotka tekevät sosiaalisesta mediasta riippuvuuden kohteen ovat FOMO ja dopamiini. Kuitenkin todetaan, että tutkimusta sosiaalisen median riippuvuudesta tarvitaan lisää ja tutkimuksen yhtenäisyyttä kaivataan, jotta tutkimukset ovat paremmin vertailukelpoisia keskenään.