Best practices for and benefits from implementing ISPMA’s SPM framework - Paajoki, Antti (2020)
Ohjelmistoista on tullut olennainen osa nopeasti kasvavaa joukkoa erilaisia tuotteita, joita yhteiskunnassamme käytetään päivittäin. Ohjelmistotuotemarkkinoiden vuosittaisen arvon arvioidaan olevan satoja miljardeja dollareita. Ohjelmistotuotteilla on useita ominaisuuksia, jotka tekevät niistä uniikkeja suhteessa fyysisiin hyödykkeisiin ja tuotteisiin. Ohjelmistotuotehallinnan käytänteet vastaavat tähän haasteeseen, mutta käytännössä asiassa on paljon parannettavaa. Tarkoitusta varten on kehitetty useita ohjelmistotuotehallinnan viitekehyksiä, joista yksi on ISPMA:n SPM-viitekehys. Tässä tutkimuksessa perehdyttiin kyseisen viitekehyksen soveltamisen parhaisiin käytänteisiin ja viitekehyksestä saataviin hyötyihin monimenetelmätutkimuksen kautta. Tutkimuksen empiirisessä osassa yhdisteltiin määrällisen kyselytutkimuksen ja laadullisen puolistrukturoidun haastattelun menetelmiä kuvan luomiseksi parhaista käytänteistä ja hyödyistä. Tutkimuksen tulokset perustuvat aineistoon, jota kerättiin kansainväliseltä joukolta ohjelmistotuotehallinnan ammattilaisia. Tulokset näyttävät, että ISPMA:n SPM-viitekehyksen avulla prosessien jalkauttamiseen tai parantamiseen on olemassa useita parhaita käytänteitä. Parhaat käytänteet liittyvät kolmeen prosessikehityksen onnistumistekijään: johdon sitoutumiseen, rooleihin ja vastuihin, sekä henkilöstön osallistamiseen. Parhaita käytänteitä ovat esimerkiksi nykytilan kartoittaminen viitekehystä vasten, samansuuntaiset prosessikehityksen tavoitteet sekä toistuva ja avoin viestintä prosessikehityksen aikana. Lisäksi tutkimuksessa löydettiin useita prosessien kehittämiseen liittyviä hyötyjä, joilla on positiivisia vaikutuksia organisaatioille sekä sisäisesti että ulkoisesti. Löydetyt hyödyt sisältävät esimerkiksi parannuksia viestinnässä, asiakastyytyväisyydessä sekä henkilöstön tyytyväisyydessä. Tutkimuksen tuloksista on hyötyjä sekä käytännön että teorian kannalta. Tutkimus tuottaa tietoa siitä, millaisia lähestymistapoja kannattaisi ottaa ohjelmistotuotehallinnan prosessien kehittämiseen ISPMA:n SPM-viitekehyksen avulla, ja millaisia hyötyjä sellaisilla kehityspanostuksilla voidaan saavuttaa.