Tietojohtaminen strategisen johtamisen tukena Suomen Diakoniaopistossa - Kauppi, Jari (2020)
Tässä tutkielmassa tutkittiin tietojohtamista strategisen muutoksen yhteydessä ja sen hyödyntämisen edellytyksiä kohdeorganisaation toiminnassa. Merkittävä tekijä kohdeorganisaation strategisen muutoksen taustalla on ammatillisen koulutuksen reformi, jonka osana ammatillisen koulutuksen rahoitusta koskeva lainsäädäntö on muuttumassa merkittävästi ja aiheuttaa muutoksia ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Tutkielman tulosten avulla voidaan tukea kohdeorganisaation toimintaa kartoittamalla ja selittämällä tietojohtamista edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tieteellinen arvo liittyy tietojohtamisen strategiseen merkitykseen tilanteessa, jossa lainsäädäntö muuttuvan rahoitusmallin kautta vaikuttaa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten toimintaan. Teoreettinen viitekehys yhdistää strategian, liiketoimintamallien ja operatiiviset toiminnot kokonaisuudeksi, jossa tieto on tasojen välinen ”liima”. Tätä kokonaisuutta tarkastellaan myös oppivan organisaation, aineettoman pääoman ja tietämyksen hallinnan kautta. Tutkielmaa varten haastateltiin 16 satunnaisesti valittua henkilöä kohdeorganisaatiosta teoriataustan pohjalta laaditun haastattelurungon mukaisesti. Sisällönanalyysin pohjalta tuotettiin johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset. Tulosten perusteella kohdeorganisaatio on onnistunut kasvattamaan rahoitusta, eli valitut toimenpiteet ovat oikean suuntaisia ja organisaatio on pystynyt muuntumaan ja muuttamaan toimintaansa asetettujen tavoitteiden suuntaan. Kohdeorganisaation toiminnassa on kuitenkin kehittämiskohteita eri alueilla ja tutkielma tuo esille näihin liittyviä korjausehdotuksia. Tuloksia ei voida suoraan yleistää ammatillisen koulutuksen koko kentälle tutkielman laadullisen luonteen vuoksi, mutta sen pohjalta voidaan tehdä jonkin verran yleisluonteisia linjauksia. Tutkimus tuo esille myös koulutuksen järjestäjän yksilölliset piirteet reformin tavoitteiden pohjalta tehdyn strategian toteuttamisessa. Tulosten perusteella nähdään, millä keinoin tietojohtaminen on saatettu strategisen johtamisen tueksi.