Älypuhelimen käytön aiheuttamat ongelmat uneen - Rinne, Aleksiina (2020)
Älypuhelin on ominaisuuksiltaan laaja ja kooltaan pieni tietokone, joka on mullistanut tapamme elää. Älypuhelimet kulkevatkin mukanamme joka paikkaan ja niihin tuleviin viesteihin pyritään vastaamaan välittömästi, myöhään illalla ja jopa öisin. Erilaiset uniongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina runsaasti ja uneen liittyvistä ongelmista onkin tullut globaali terveyttä uhkaava ilmiö, joka huolestuttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Älypuhelimien käytön aiheuttamia uniongelmia on alettu tutkia viime vuosien aikana enemmän ja niiden yhteys erilaisiin uniongelmiin onkin pystytty todistamaan. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa selvitetään neljään eri kategoriaan jaettujen älypuhelimen uneen vaikuttavien tekijöiden seurauksia uneen. Nämä neljä kategoriaa ovat sininen valo, teknostressi, ongelmallinen älypuhelimen käyttö ja vireystilaa ylläpitävät aktiviteetit. Tässä tutkimuksessa todistettiinkin, että kaikki edellä mainitut tekijät ovat osaltaan yhteydessä heikompaan unenlaatuun, lyhyempiin unijaksoihin ja muihin unettomuuden oireisiin. Moni tässä tutkielmassa avainasemaan päätyneistä tutkimustuloksista on hyvin tuore, mikä tarkoittaa sitä, että aihepiirissä on vielä paljon tutkittavaa jäljellä.