GDPR:n vaikutukset sosiaalisten verkkopalveluiden yksityisyyden suojaan - Puumala, Petteri (2020)
Henkilötietojen suojaamisesta on muodostunut merkittävä puheenaihe niin kuluttajien, kuin yritysten ja organisaatioidenkin keskuudessa. Kuluttajien osalta aihe on herättänyt pääsääntöisesti huolta ja turvattomuutta, kun taas yritykset ja organisaatiot ovat luoneet henkilötiedoista ikään kuin uuden valuutan ja kehittäneet täysin uusia liiketoimia niiden ympärille. Erityisesti sosiaaliset verkkopalvelut ovat vauhdittaneet informaatiotalouden kehitystä kasvattaen suosiotaan eri osapuolten keskuudessa. Sosiaalisten verkkopalveluiden suosio perustuu ihmisten tarpeeseen kommunikoida keskenään ja kuulua osaksi yhteisöä. Sosiaalisten verkkopalveluiden palveluntarjoajat ovatkin mahdollistaneet yrityksille ja kuluttajille täysin uuden tavan olla vuorovaikutuksissa toisiinsa. Sosiaalisten verkkopalveluiden käyttö on kuluttajille näennäisesti ilmaista, sillä vaihtokauppaa käydään ihmisten henkilötiedoilla. Tämä on haastanut vanhoja tietojenkäsittelyyn liittyviä säädöksiä ja lakeja vastaamaan tämän päiväisiin vaatimuksiin kuluttajien yksityisyyden turvaamiseksi. Euroopan unionin yleinen tietosuoja-asetus eli GDPR (General Data Protection Regulation) hyväksyttiin 24.5.2016 ja sitä alettiin soveltamaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Kyseinen asetus on merkittävä kehitysaskel henkilötietojen parempaan suojaamiseen ja tietojenkäsittelyä koskevien säädösten yhdenmukaistamiseen kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Tietosuoja-asetus mahdollistaa kuluttajille huomattavasti laajemmat oikeudet vaikuttaa omien henkilötietojensa käsittelyyn ja olla ylipäänsä tietoisempi näistä toimista. Palveluntarjoajien ja kolmansien osapuolien osalta muutokset ovat puolestaan päinvastaiset. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen vaikutuksia sosiaalisten verkkopalveluiden yksityisyyden suojaan. Tutkielmassa tarkastellaan sekä käyttäjän, palveluntarjoajan, että kolmansien osapuolien näkökulmaa tehden vertailua tietosuoja-asetusta edeltäneeseen EU:n tietosuojadirektiiviin 95/46/EY. Tavoitteena on luoda selkeä käsitys siitä, miten EU:n yleinen tietosuoja-asetus eli henkilötietojen käsittelyä säätelevä laki muutti sosiaalisten verkkopalveluiden toimintaa eri osapuolien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena.