Business intelligence system implementation and design framework : a public sector case study - Kaasalainen, Viljami (2020)
Liiketoimintatiedon hallintaa on yleisesti ottaen tutkittu suhteellisen paljon, mutta siihen liittyvä järjestelmä ja sen käyttöönotto on saanut vähemmän huomiota. Erityisesti sellaisia tutkimuksia, jotka tarkastelevat BI-järjestelmiä teknisen näkökulman ulkopuolella, on harvassa. Tämä tutkimus paikkaa kyseistä aukkoa käsittelemällä BI-järjestelmien käyttöönottoa projektipäällikön näkökulmasta. Tutkimuksessa käsitellään erilaisia kysymyksiä, harkintoja ja ongelmia liittyen BI-projekteihin, sekä kyseisiin valintoihin tarjotaan opastus-ta ja suosituksia perustuen aikaisempiin tutkimuksiin. Tällainen lähestymistapa itsessään olisi jo riittävä peruste uudelle tutkimukselle, mutta sen lisäksi tutkimuksessa käsitellään julkisen ja yksityisen sektorin eroja liiketoimintatiedon hallinnassa. Alustava hypoteesi kysymykseen on, että sektorien välillä löytyisi selkeitä eroja. Tutkimuksen tärkeimpänä tavoitteena oli luoda viitekehys, joka suunniteltiin ja toteutettiin seuraamalla suunnittelututkimuksen periaatteita ja hyödyntämällä DSRM-prosessimallia. Viitekehyksen tarkoituksena on vastata käyttöönottoprojektien tärkeimpiin kysymyksiin, ja se sisältää tietoa BI-järjestelmien tietolähteistä, tiedonkäsittelystä, tietovarastoista, sovelluksista, käyttäjistä ja koulutuksesta. Sen kehittäminen ja testaaminen toteutettiin erään julkisen sektorin organisaation käyttöönottoprojektissa. Viitekehys ja projekti etenivät yhtäaikaisesti, ja kehittämisprosessi kesti kuukausia, mikä mahdollisti perusteellisen analysoinnin. Viitekehyksen arvioitiin olevan riittävän kattava ja hyödyllinen, jotta sen avulla on mahdollista toteuttaa BI-järjestelmän käyttöönotto ja vastata siihen liittyviin tärkeisiin kysymyksiin. Lisäksi sektorien välisten erojen liittyen BI-järjestelmiin todettiin olevan vähäisiä.