Käyttäjän ominaisuuksien vaikutus virtuaaliavustajien puheentunnistukseen - Brusila, Anna-Stiina (2020)
Ääniohjattavat virtuaaliavustajat kuten Applen Siri, Amazon Alexa ja Google Assistant yleistyvät nopeaan tahtiin. Tämän tutkielman tarkoitus oli kerätä yhteen, miten käyttäjän eri ominaisuudet vaikuttavat virtuaaliavustajan kykyyn ymmärtää puhetta. Tutkielmassa on otettu huomioon käyttäjän kielen, sukupuolen, iän ja kyvykkyyden vaikutus. Usein ongelmat johtuvat siitä, että virtuaaliavustaja on suunniteltu keskiverto aikuiselle, jolloin muut on jätetty valmistuksessa vähemmälle huomiolle. Usein erot johtuvatkin siitä, että virtuaaliavustajan koulutukseen käytetty data on epätasaisesti jakautunut esimerkiksi, silloin kun kyseessä on käyttäjän sukupuoli tai ikä. Virtuaaliavustajille tuottivat vaikeuksia myös puheessa olevat ylimääräiset tauot ja täytesanat, mitkä olivat yleisiä, jos käyttäjä puhui itselleen vierasta kieltä, oli iäkäs tai hänellä oli puhumiseen liittyviä rajoitteita. Samoin vaikeuksia tuottivat puheviat tai väärin lausutut sanat, mitkä olivat yleisiä esimerkiksi lapsilla, vierasta kieltä puhuvilla ja rajoitteista kärsivillä. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus.