Informaatioteknologian käytön lisääntymisen vaikutukset ympäristöön - Hapulahti, Helena (2020)
Informaatioteknologian käyttö on levinnyt ympäri maailmaa räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. Teknologian nopeasta kehityksestä johtuva infor-maatioteknologian laitteiden ja palveluiden hinnan lasku on tuonut tuotteet ja palvelut kaikkien saataville. Informaatioteknologian laitteiden määrän kasvu on tuonut mukanaan myös tietoisuuden niiden aiheuttamista ympäristöhaitoista. Laitteiden valmistuksen ympäristöhaittoja ovat suuri energian- sekä materiaalienkulutus. Lisäksi valmistusprosesseista saattaa vapautua myrkyllisiä aineita luontoon. Laitteiden käyttäminen aiheuttaa suuren tarpeen energialle. Pelkkien päätelaitteiden virran lisäksi energiaa tarvitsevat myös palvelimet ja tietoverkot. Teknologioiden nopea kehitys on lyhentänyt laitteiden käyttöikää, mikä johtaa yhä suurenevaan sähkö- ja elektroniikkajätteiden määrään. Toisaalta vihreää IT:tä hyödyntämällä informaatioteknologiaa voidaan valjastaa tehokkaampien, vihreämpien ja ympäristöystävällisempien toimintatapojen käyttöön. Informaatioteknologiaa hyödyntämällä voidaan tehostaa toimintoja ja oikeilla valinnoilla pienentää merkittävästi informaatioteknologiasta aiheutu-via ympäristöhaittoja. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymyksinä olivat seuraavat: mitkä ovat informaatioteknologian käytön lisääntymisestä seuraavat ympäristöhaitat ja kuinka näitä ympäristöhaittoja voitaisiin pienentää? Tutkimuksessa pyrittiin myös vastaamaan kysymykseen siitä, mitkä ovat informaatioteknologian ympäristöhyötyjä ja kuinka informaatioteknologiaa voidaan valjastaa kestävämpien ratkaisujen tuottamiseen. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa aiheeseen liittyvistä aiemmista tutkimuksista kerättiin oleellisia tuloksia ja niitä verrattiin tutkimuskysymysten puitteissa toisiinsa. Informaatioteknologian määrä ei ole tulevaisuudessa vähenemässä; päinvastoin, joten on tarpeellista tutkia tarvittavia toimia, joilla ympäristöä voidaan suojella ja informaatioteknologiasta aiheutuvia haittoja kompensoida. Tutkimuksen keskeisin tulos oli se, että informaatioteknologian suurimpia ympäristöhaittoja ovat suuri sähkönkulutus, niin valmistuksessa kuin käytössäkin. Lisäksi laitteiden väärä kierrättäminen, tai pahimmassa tapauksessa kierrättämättä jättäminen, aiheuttaa suuria ympäristöuhkia.