"Vapaaehtoisesti lapseton, miksi ihmeessä?" : argumentaatioanalyysi Vauva.fi-sivuston verkkokeskusteluviesteistä - Marttinen, Ninja (2020)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen, miten vapaaehtoisesti lapsettomat perustelevat lapsettomuuttaan, sekä sitä, mitä argumentoinnin tapoja ja retorisia keinoja he käyttävät keskustellessaan vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Tutkimusaineistona toimii Vauva.fi-sivuston Vapaaehtoisesti lapseton, miksi ihmeessä? -niminen verkkokeskustelu, jossa esiintyviä argumentoinnin tapoja ja retorisia keinoja erittelen argumentaatioanalyysin keinoin. Valitsin tutkielmaani ne keskustelussa esiintyvät vastausviestit, joissa kirjoittajat vastaavat suoraan aloittajan kysymykseen ”miksi et ole hankkinut lapsia?”. Olen huomioinut analyysissäni myös verkkokeskustelun aloitusviestin, jonka kirjoittaja on perheellinen ihminen. Argumentaatiota ja argumentointitapoja tarkastelen Kakkuri-Knuuttilan ja Halosen (1998), Siitosen ja Halosen (1997) sekä Pääkkösen ja Variksen (2000) näkemysten pohjalta, retorisia keinoja ja verkkokeskustelua retorisena tilanteena Kakkuri-Knuuttilan (1998) näkemysten mukaan. Soveltavaa kielentutkimusta tutkimusalana käsittelen muun muassa Dufvan, Aron, Sunin ja Salon (2011) sekä Sajavaaran (2000) ja Lähteenmäen (2010) mukaan. Tutkielmassa huomioin argumentaation tiedon ja merkitysten rakentumisen kannalta olennaisena diskursiivisena toimintana, joten hyödynnän myös diskurssintutkimusta tutkielmani teoreettisena viitekehyksenä. Diskurssintutkimusta käsittelen Pietikäisen ja Mäntysen (2009 & 2019) sekä Fairclough’n (1992) mukaan. Verkkokeskustelun vastausviesteistä olen eritellyt seitsemän eri kategoriaa, joihin vastaajien perustelut voidaan jakaa. Nämä ovat 1) raskaus ja synnytys eivät houkuta, 2) omat huonot kokemukset lapsuudesta, 3) halu nauttia vapaudesta ja itselle mieluisista asioista , 4) ei vauvakuumetta tai kiinnostusta perhe-elämään 5) omiin persoonallisuuspiirteisiin liittyvät perustelut, 6) työskentely lasten parissa riittää, sekä 7) yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyvät perustelut. Vastaajat käyttävät miltei kaikissa kategorioissa ateoreettista vetoamista argumentoinnin keinoina, eli perustelevat vapaaehtoista lapsettomuuttaan enemmän tunne- kuin järkipainotteisesti. Teoreettista vetoamista esiintyy lähinnä viimeisen kategorian vastausviesteissä. Retorisista keinoista vastaajat hyödyntävät luettelemisen ja toiston lisäksi erilaisia tyylikeinoja, kuten arkityylin ilmauksia sekä karkeaa ja alatyylistä kieltä. Huumoria tai sarkasmia ei analysoiduissa viesteissä esiinny juuri lainkaan. Vastausviesteissä korostuu vapaaehtoisesti lapsettomien halu elää vapaata ja impulsiivista elämää, jossa eletään omilla ehdoilla ja aikatauluilla. Raskaus, synnytys, lapset ja perhe-elämä puolestaan näyttäytyvät vastauksissa epämiellyttävinä, raskaina ja jopa vastenmielisinä. Vapaaehtoinen lapsettomuus on vahvasti yhteiskunnallinen aihe, joten argumentaatioanalyysini sijoittuu sekä soveltavan kielentutkimuksen että yhteiskuntatieteen kentille. Vapaaehtoista lapsettomuutta ei ole soveltavan kielentutkimuksen alalla aikaisemmin juurikaan tutkittu, joten tutkielman aihe on yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsoen ajankohtainen ja tutkimusalan huomioiden tuore.