Joukkuepalloilutoiminta Suomen urheilulukioissa : keskitetystä harjoittelusta kilpailullisiin sarjoihin - Oksanen, Joni (2020)
Suomalaisissa urheilulukioissa on viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt ilmiö, jossa urheilulukioiden opiskelijat muodostavat palloilujoukkueita, jotka pelaavat valtakunnallisia kilpailullisia sarjoja. Urheilijoiden harjoittelu on keskitetty opiskelupäivän yhteyteen ja ympärille on luotu ammattimainen ympäristö tukemaan urheilijan ja lajikulttuurin kehitystä. Joukkueet eivät ole muodostuneet pelkästään oppilaitosten ympärille, vaan niiden organisaatiorakenteet ja toimintatavat on rakennettu yhteistyössä lajiliittojen, seurojen ja kuntien kanssa. Julkisen sektorin oppilaitosten sekä kolmannen ja yksityisen sektorin urheiluorganisaatioiden yhteistyö on osa ajankohtaista hybridisaatiota, jossa sektoreiden väliset toimintatavat lähenevät toisiaan. Lisäksi joukkuelajien harjoittelun keskittäminen opiskelupäivien yhteyteen on osa harjoittelun ja organisaatioiden ammattimaistumista.