Konekääntämisen menetelmät englanti–suomi-konekäännöksessä - Kalenius, Konsta (2020)
Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatintutkielma tarkastelee kolmea keskeistä konekääntämisen menetelmää sääntöpohjainen, tilastollinen ja neuroverkkokonekääntäminen ja niiden tarjoamien englanti–suomi-konekäännösten kehitystä ja ominaisuuksia. Neuroverkkokonekääntäminen vaikuttaa olevan kirjallisuuskatsauksen perusteella nopeasti kehittyvä menetelmä, joka tarjoaa yhä laadukkaampia englanti–suomi-kieliparin konekäännöksiä. Toisaalta Suomessa on vahvat perinteet kieliparin sääntöpohjaisen konekäännöksen kehittämisessä ja menetelmä on yhä relevantti englanti–suomi-konekääntämisessä. Tutkielman tarkastelemien tutkimusten valossa näyttääkin siltä, että neuroverkkokonekääntämisen ja sääntöpohjaisen konekääntämisen vahvuudet yhdistävä hybridikonekäännin olisi ihanteellinen menetelmä ratkaisemaan suomen kieliopin ja sanaston ja englanti–suomi-rinnakkaiskorpusten puutteiden aiheuttamia englanti–suomi-konekääntämisen ongelmia.