Kuntosalikentän dynamiikka ilmenee sen struktuurin muodossa ja toisilleen vastakkaisten voimien asymmetriassa - Järvenpää, Hannes (2020)
Tämä tutkimus tarkastelee Jyväskylän yliopisto-opiskelijoiden kuntosaliharjoittelun motiiveja ja tapoja, joilla opiskelijat määrittelevät kuntosaliharjoittelun legitiimejä käytäntöjä. Tutkimus suhteuttaa kuvauksia Pierre Bourdieun kenttäteoriaan ja selittää Jyväskylän yliopisto-opiskelijoiden kuntosalikentän symbolisen kamppailun piirteitä. Tutkimuksen aineisto koostuu 2016 kerätystä kyselyhaastatteluaineistosta. Kyselyhaastattelu osoitettiin Jyväskylän yliopiston opiskelijoille. Aineisto käsittää yhteensä 11 kysymystä ja 206 vastaajaa. Tutkimuksen laadullinen sisällönanalyysi on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe tarkastelee aineistoa strukturalistisesta näkökulmasta ja kuvaa Ari Kunnarilta sovelletun liikuntapääoman käsitteen avulla kuntosalikentän spesifejä pääomia. Pääomille perustuvan tarkastelun kautta analyysin ensimmäinen vaihe hahmottelee kuvaa kuntosalikentän rakenteesta. Analyysin toinen, konstruktivistinen vaihe tarkastelee kuntosalikentän yksilöllisiä havaitsemisen ja kategorisoinnin tapoja. Näitä piirteitä tarkastelemalla tutkimus selittää Jyväskylän yliopisto-opiskelijoiden kuntosalikentän symbolisten kamppailujen ja todellisuuden määrittelytapojen piirteitä. Kuntosaliharjoittelun päämääriä kuvataan terveyden-, ilmaisun- ja kilpailun liikuntapääomina. Terveyden pääomaa tavoittelevien kuntoilijoiden tavoitteet palautuvat yleiskunnon ja hyvinvoinnin merkityksiin. Voimaharjoittelulla kompensoidaan kiireistä arkea, ylläpidetään terveellistä elämäntapaa ja kuntoutetaan syntyneitä vammoja. Ilmaisullisen pääoman ryhmässä haave laihtumisesta, kiinteytymisestä, lihasmassan kasvusta tai unelmien vartalosta motivoivat ryhmän jäseniä liikkumaan. Kilpailun pääomaa tavoittelevien ryhmässä harjoittelun progressiivisuudella on erityinen asema. Mitattavat tulokset ja ajatus itsensä ylittämisestä ovat ryhmän jäsenille tärkeitä voimaharjoittelun lähtökohtia. Yksilöllisiä kategorisointitapoja koskevien tulosten osalta tutkimus esittää eri kuntoilijaryhmien oikeuttavan kanssakuntoilijoiden taipumuksia vahvasti oman harjoittelunsa ihanteista käsin. Kentän toimijat tuottavat yksilöllisten kategorisointitapojen perusteella arvioita kuntosaliharjoittelun oikeista ja vääristä periaatteista.