Stressilähtöinen näkökulma tietoturvakäyttäytymiseen - Hokkanen, Jan (2020)
Viime vuosien aikana tietojenkäsittely-ympäristö on kokenut voimakkaita muutoksia. Näkyvinä esimerkkeinä tapahtuneesta muutoksesta ovat muun muassa pilvipalveluiden käytön arkipäiväistyminen ja verkkoon kytkeytyvien laitteiden määrän valtava kasvu. Myös omien laitteiden käyttö työpaikalla on yhä tavanomaisempaa. Tietojenkäsittely-ympäristön muutokset tuovat mukanaan moninaisempia työskentelytapoja ja tuottavat monia hyötyjä niin henkilöstölle kuin organisaatiolle. Samanaikaisesti tietojenkäsittely-ympäristön muutokset tuovat kuitenkin mukanaan myös uudenlaisia tietoturvauhkia. Suojautuessaan ilmeneviä uhkia vastaan organisaatiot investoivat yhä enemmän uusiin tietoturvateknologioihin ja asettavat alati laajemmalla ulottuvia tietoturvavaatimuksia, joilla pyritään ohjaamaan henkilöstön toimintaa. Henkilöstön merkitystä organisaation tietoturvalle ei tule aliarvioida, sillä aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöstön tekemät laiminlyönnit voivat merkittävästi heikentää organisaation tietoturvaa. Aiemmissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että altistuminen stressille saattaa muuttaa henkilöstön tietoturvakäyttäytymistä tietoturvaa heikentävään suuntaan. Tutkielmassa pyrittiin teoreettiskäsitteellisellä lähestymistavalla muodostamaan aiempaa kokonaisvaltaisempi ymmärrys tutkimusalueesta. Keskeisimpänä tutkimustavoitteena oli muodostaa synteesi tietoturvakäyttäytymiseen vaikuttavista yksilötason stressinhallintakeinoista. Tutkielmassa pyrittiin myös muodostamaan aiemman kirjallisuuden pohjalta kokonaisvaltainen näkemys niistä organisaatiotason tekijöistä, jotka vaikuttavat vahingollisten stressitekijöiden ennaltaehkäisyyn ja tietoturvakäyttäytymiselle haitallisten yksilötason stressinhallintakeinojen lieventämiseen. Tutkielmassa tunnistettiin lisäksi keskeisiä tutkimusalueita, joiden tarkastelu jatkotutkimuksissa on ensiarvoisen tärkeää syvällisemmän ymmärryksen saavuttamiseksi. Tutkielmassa esitetään myös lukuisia johtopäätöksiä käytännön kannalta, jotka voivat edesauttaa organisaatioita välttämään negatiivisia yksilötason ja organisaatiotason seuraamuksia.