Muukalainen muuttaa kaupunkiin : torjunnasta erilaisuuden hyväksymiseen : paikallisten reaktioita Jyväskylään siirtyvään avovankilaan - Laitinen, Anni (2020)
Vankilaelämä ja -maailma ovat monelle tuntemattomia ja vieraita. Tämän vuoksi vankilan siirtyminen keskelle kaupunkia voi aiheuttaa huolta tai jopa pelkoa paikallisissa. Torjuvasta reaktiosta käytetään nimitystä 'nimby' (engl. not in my backyard) ja ei-toivottuja hankkeita voidaan kutsua 'luluiksi' (engl. locally unwanted land use). Tutkielma etenee avaamalla ensin näitä käsitteitä ja niiden avulla syventyy taustasyihin, joihin teoriat ulkopuolisesta, poikkeavuudesta ja stigmasta tarjoavat näkökulmia. Tutkimus pohjautuu kysymyksiin mitä reaktioita avovankilan tulo jyväskyläläisissä herättää sekä mitkä tekijät vaikuttavat torjuvaan reaktioon.