Sosiaalityö, terapia ja muutos : kuvaileva kirjallisuuskatsaus terapia -käsitteen esiintymisestä suomalaisessa sosiaalityön tutkimuskirjallisuudessa 2000-luvulla - Hujanen, Rasmus (2018)
Tarkastelen pro gradu -tutkielmassa terapia -käsitteen esiintymistä suomalaisessa 2000-luvulla julkaistussa sosiaalityön tutkimuskirjallisuudessa. Tutkimuksen tar- koituksena on tehdä näkyväksi terapia -käsite sosiaalityön tutkimuskirjallisuudessa, sekä kuvata ja tarkastella terapia -käsitteelle annettuja merkityksiä sosiaalityön kontekstissa. Tutkimusmenetelmänä toimii kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jota tukee abduktiivinen päättely. Tutkimusaineisto koostuu 14:sta sosiaalityötä käsittelevästä tieteellisestä teoksesta, joiden sisällä esiintyy terapia -käsite. Tieteenteoreettisena taustana toimii sosiaalinen konstruktionismi. Tutkimuksessa on mukana näkemys muutoksessa olevasta sosiaalityöstä. Tarkastelen terapia -käsitettä aineistoanalyysissä hyödyntäen aineistoon sopivaa tutkimuskirjallisuutta. Aineiston sisältämä kerronta on monimerkityksinen ja tulokset on jaettu kolmeen lukuun. Ensimmäisen analyysiosuuden sisällä terapia -käsite suljetaan käytännön sosiaalityön ulkopuolelle ja nähdään erillisenä ammatillisena professiona. Toisessa analyysiosuudessa sosiaalityöllä nähdään olevan yhteisiä piirteitä terapia -käsitteen kanssa ja terapia -käsite jäsentyy osaksi käytännön sosiaalityötä. Kolmannessa analyysiosuudessa tarkastelen sosiaalityön toimintaa ammattien välisillä rajapinnoilla ja tuon esille terapia -käsitteen medikalisoitumisen. Terapia -käsite esiintyy suhteellisen usein tutkimusaineistossa, vaikka kyseessä on lähtökohtaisesti toisen ammattikunnan työväline. Sosiaalityöntekijät sanallistavat sosiaalityötä, työnsä tuloksia ja tuntemuksia työstä terapia -käsitteen avulla. Siten voidaan väittää, että terapia -käsitteellä on oma rooli sosiaalityön reflektiossa ja ammatin kuvaamisessa. Aineistoanalyysin perusteella terapia -käsitteellä viitataan sosiaalityön kontekstissa usein sellaiseen, joka muistuttaa psykoterapiaa, mutta on arkisempaa ja ei-ammatillista. Aineistoanalyysin pohjalta terapia -käsitteelle ei kuitenkaan voida antaa selkeää määritystä sosiaalityön kontekstissa. Käsitteelle annetut merkitykset vaihtelevat laajasti ja suhtautuminen terapia -käsitteeseen on moninaista.