Vihreiden suhtautuminen ydinvoimaan Suomessa vuosina 2002-2020 - Närhi, Touko (2020)
Ilmastonmuutos pakottaa yhteiskunnat etsimään ratkaisuja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen. Energiantuotannosta aiheutuu suurin osa maailman kasvihuonepäästöistä. Vuonna 2018 fossiilisten polttoaineiden osuus globaalista sähköntuotannosta oli arviolta noin 64.2 prosenttia, ja primäärienergiasta osuus oli noin 86 prosenttia (BP 2019). Energiantuotannossa tulisi toteuttaa suuri ponnistus vähäpäästöisiin tai päästöttömiin energiamuotoihin, jotta Pariisin ilmastosopimuksen asettamiin tavoitteisiin päästäisiin. IPCC:n vuonna 2018 julkaisemassa raportissa ydinvoimalla nähdään kasvava rooli kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Myös Suomen ilmastopaneelin vuoden 2018 raportissa ydinvoimalla nähdään kasvava rooli Suomen sähköntuotannossa. Ydinvoimaa on perinteisesti vastustettu ympäristöliikkeiden ja vihreiden puolueiden toimesta niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Olen tutkimuksessani lähtenyt selvittämään Suomen Vihreän puolueen suhtautumista ydinvoimaan. Olen ollut kiinnostunut siitä, miten ydinvoimakantaa on perusteltu ja onko Vihreiden kanta ydinvoimaan muuttunut. Hypoteesinani oli, että ilmastonmuutoksen konteksti näkyisi ydinvoimakannan muutoksena aineistossa. Tutkimuksessa metodina toimii aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Aineistonani toimii Vihreiden viralliset ohjelmistot vuosilta 2002-2020, jotka on julkaistu Vihreän puolueen verkkosivuilla. Analyysissa olen kronologisessa järjestyksessä selvittänyt Vihreiden esittämän ydinvoimakannan, sekä perustelut niille. Analyysin lopuksi olen tulkinnut sitä, miten suhtautuminen on muuttunut aineiston perusteella. Tutkimuksen tulosten mukaan Vihreiden suhtautuminen ydinvoimaan on muuttunut vuosien 2002-2020 aikana ohjelmistojen perusteella. Vuosina 2002-2012 Vihreät ovat asettaneet tavoitteekseen ydinvoimasta asteittaisen luopumisen ja ydinvoimavastustusta perustellaan pääsääntöisesti ympäristö- ja terveysriskeillä. Vuosina 2012-2015 kannatetaan ydinvoiman asteittaista luopumista, jos siitä ei aiheudu lisääntyviä hiilidioksidipäästöjä. Vuosien 2012-2015 aikana ydinvoimakantaa perustellaan taloudellisilla argumenteilla. Vuosien 2015-2020 aikana Vihreät eivät enää ole kirjannut tavoitteekseen ydinvoimasta asteittaista luopumista. Tulkintani perusteella ilmastonmuutos ja hiilineutraaliuden tavoite nähdään tärkeämpinä aiheina kuin ydinvoimasta luopuminen Vihreiden poliittisella agendalla.