Esineiden internet vihreässä IT:ssä - Ruotsalainen, Mikael (2020)
Tämä kandidaatin tutkielma käsittelee esineiden internetin ja ylipäänsä IT:n ympäristövaikutuksia ja sitä, miten esineiden internetiä voidaan hyödyntää ympäristön hyvinvoinnin edistämisessä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen tietokantoja kuten Google Scholar ja JYKDOK. Tutkielmassa selvitetään ensin esineiden internetin käsitettä, avainteknologioita sekä haasteita. Tämän jälkeen käsitellään vihreän IT:n käsitettä, vaikutuksia ympäristöön sekä sen hyötyjä ja haittoja. Viimeisenä pohditaan esineiden internetin ympäristövaikutuksia. Katsauksessa selviää, että esineiden internet edistää ympäristön hyvinvointia, joko suorasti tai epäsuorasti. Suorat vaikutukset saadaan aikaan muuntaen itse esineiden internetiä ja sen teknologioita vihreämmäksi. Epäsuorat vaikutukset tarkoittavat esineiden internetin teknologian ja sovellusten hyödyntämistä muilla kuin informaatioteknologian aloilla. Tutkimuksen perusteella voidaan myös päätellä, että esineiden internetin tarjoamat epäsuorat ympäristöedut ovat huomattavasti merkittävämpiä kuin suorien ympäristöhaittojen vähentäminen.