Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen markkinoinnissa - Haapalainen, Olli (2020)
Virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) on teknologia, jonka avulla käyttäjä voi vierailla vuorovaikutteisessa ja reaaliaikaisessa virtuaaliympäristössä. Virtuaalitodellisuuden yleisimpiä laitteita ovat VR-lasit, jotka ovat saapuneet myös kuluttajien saataville viime vuosina. Markkinointi on muuttunut digitalisoitumisen myötä, ja markkinoijat tarvitsevat jatkuvasti uusia keinoja luo-dakseen yhä kohdistetumpia ja vuorovaikutteisempia mainoksia. Virtuaalitodellisuus on yksi potentiaalinen teknologia tähän tarkoitukseen. Tämä VR-teknologiaan ja markkinointiin liittyvä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimustuloksena saatiin selville, että virtuaalitodellisuudella on useita ominaisuuksia, joiden avulla voidaan saavuttaa hyötyä markkinoinnissa. Näitä ominaisuuksia ovat muun muassa VR-teknologian immersiivisyys, interaktiivisuus sekä kolmiulotteisuus. Niiden avulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi asiakkaiden bränditietoisuuteen, asenteisiin mainosta kohtaan sekä ostohalukkuuteen. Lisäksi tutkielmassa selvitettiin, mitä ongelmia virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen markkinoinnissa liittyy nykyään. Ongelmiin kuuluvat muun muassa terveysriskit, kuten VR-teknologian käytöstä aiheutuva pahoinvointi. Lisäksi mainittakoon, että VR-teknologian nopea kehitys tuo omat haasteensa VR-tiedostojen vanhentuessa. Myös VR-ohjelmistojen suunnittelun vaikeus tuotiin esille, sillä käyttäjäkokemus voi erota yksilöllisten ominaisuuksien mukaan. Nämä ongelmat tulee ottaa huomioon markkinoinnin suunnittelussa. Massamarkkinoinnin tehokkuuden laskiessa VR-teknologialla luodut elävät ja vuorovaikutteiset mainokset voisivat olla yksi ratkaisu asiakkaiden huomion saamiseksi.