Juopumuksia, siveettömyyttä ja ilmiantoja : kymmenen irtolaisen elämänkulun tarkastelu sodanjälkeisessä Jyväskylässä - Poikonen, Anniina (2020)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia irtolaisia Jyväskylän kaupungissa aikavälillä 1944-1951. Irtolaisella tarkoitettiin vuonna 1937 voimaan tulleen irtolaislain määrittelemää irtolaista, ja henkilöä, jonka Jyväskylän kaupungin huoltoviranomaiset tämän lain turvin irtolaiseksi määrittelivät. Menetelmänä toimi mikrohistoriallinen lähestymistapa irtolaisuuteen. Keskiössä oli irtolaistuomitun elämänpolku ja merkittävät elämäntapahtumat niiltä osin, kun lähdeaineistoa on ollut saatavilla. Maininta irtolaistuomiosta huoltolautakunnan pöytäkirjassa toimi tutkielmassa eräänlaisena “kurkistusikkunana” muun aineiston etsinnässä. Irtolaisten elämistä jäi jälkiä irtolaishuollon asiakirjojen lisäksi tuomiokirjoihin rikostapausten yhteydessä, työlaitoksen hoidokkitietoihin tai lääninhallituksen tietoihin työlaitoksia koskien.