Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva UUPU -verkkointerventio kroonisesti sairaan lapsen vanhemman tukena - Fomin, Miila (2020)
Tämä tutkimus on osa UUPU –verkko-ohjelma pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen vanhemman tukena -tutkimushanketta, jota rahoittaa Kela. Jyväskylän yliopisto ja Tutkimus- ja kehittämiskeskus GeroCenter ovat yhdessä kehittäneet UUPU –verkko-ohjelman kroonisesti sairaiden lasten vanhempien hyvinvoinnin tukemiseksi. Kymmenen viikkoa kestävä UUPU –verkko-ohjelma pohjautuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella, kuinka UUPU -verkkointerventio vaikuttaa kroonisesti sairaiden lasten vanhempien burnout- (SMBQ) ja masennusoireisiin (PHQ-9) sekä parantaako UUPU -verkkointerventio vanhempien terveyteen liittyvää elämänlaatua (RAND-36). Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, onko UUPU - verkkointervention käyttömäärä yhteydessä intervention tuloksellisuuteen. Tutkimus toteutettiin kahdessa aallossa keväällä ja syksyllä 2019. Tutkimukseen osallistui yhteensä 92 vanhempaa, jotka satunnaistettiin UUPU -verkkoryhmään (n=46) ja itsehoito-opasryhmään (n=43). Tuloksista havaittiin, että UUPU -verkkoryhmä ja itsehoito-opasryhmä erosivat toisistaan tilastollisesti merkitsevästi ainoastaan terveyteen liittyvän elämänlaadun mittarin psyykkisen roolitoiminnan ulottuvuudessa. Ryhmien sisäisen muutoksen tarkastelu osoitti, että UUPU - verkkoryhmässä masennus- ja burnoutoireet laskivat alku- ja loppumittauksen välillä tilastollisesti merkitsevästi. Terveyteen liittyvän elämänlaadun ulottuvuuksista tarmokkuus ja psyykkinen hyvinvointi parantuivat tilastollisesti merkitsevästi. Itsehoito-opasryhmässä burnoutoireet laskivat alku- ja loppumittauksen välillä tilastollisesti merkitsevästi. Myös tarmokkuus kasvoi tilastollisesti merkitsevästi. UUPU -verkkointervention käyttömäärän yhteydestä intervention tuloksellisuuteen havaittiin, että vierailupäivien määrä oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä tarmokkuuden muutoksen kanssa. Lisäksi verkkointerventioon käytetty aika oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä tarmokkuuden muutoksen kanssa. Tutkimuksessa saadut tulokset antavat viitteitä siitä, että hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva UUPU -verkkointerventio vaikuttaisi soveltuvan kroonisesti sairaiden lasten vanhempien hyvinvoinnin tukemiseen. UUPU -verkkointerventio tarjoaa kustannustehokkaan tukimuodon vanhemmalle juuri silloin, kun vanhempi sitä eniten tarvitsee. Kroonisesti sairaiden lasten vanhempien hyvinvoinnin tukemiseksi olisikin tärkeää selvittää, onko verkkointerventioita mahdollista integroida tulevaisuudessa osaksi suomalaista hoitojärjestelmää.