Virtuaalivaluuttojen tuloverotus vuosina 2013-2019 - Ghezzi, Reetta (2020)
Virtuaalivaluuttojen tuloverotus vuosina 2013-2019 kandidaatin tutkielman tavoitteena on luoda katsaus virtuaalivaluuttojen laillisen aseman kehitykseen vuosien 2013-2019 aikana sekä vastata siviilioikeudellisesta näkökulmasta virtuaalivaluuttojen verotuskohteluun liittyviin kysymyksiin. Aihepiiri rajautuu kansallisen lainsäädännön tarkasteluun. Tutkielman metodina on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jonka avulla pyritään luomaan teoreettinen viitekehys virtuaalivaluuttojen asemasta lainsäädännön, oikeuskäytännön sekä oikeuskirjallisuuden avulla. Virtuaalivaluuttoja koskeva oikeuskäytäntö muuttui vuonna 2019 korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksen (KHO:2019:42) myötä. Virtuaalivaluutoilla ei edelleenkään ole tuloverolakiin kirjattua asemaa, vaikkakin korkeimman hallinto-oikeuden tulkinnan mukaisesti virtuaalivaluuttojen oikeudellinen asema jäsentyy yleisellä tasolla omaisuudeksi ja oikeuskirjallisuuden valossa spesifisemmin omistusoikeudeksi aineettomaan objektiin. Virtuaalivaluuttojen käsittäminen omistusoikeutena aineettomaan objektiin ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat rinnastettavissa käyttöoikeuksiksi, mikä selittyy tarkastelemalla virtuaalivaluuttojen määritelmää ja käyttötarkoitusta. Virtuaalivaluuttoihin sovelletaan tuloverolain pääomatuloverotusta koskevia pykäliä, lukuun ottamatta Proof on Work -protokollan mukaista louhintatuloa. Sen katsotaan olevan ansiotuloa.