Kaupunki suurena museona : Seinäjoen inventoitu rakennuskanta historian representaationa - Tyrväinen, Susanna (2020)
Seinäjoella puhutaan usein siitä, että kaupungissa ei ole kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia tai mahdollisia suojelukohteita. Kaupungin rakennuskantaa pidetään liian nuorena ja arkisena. Meitä onkin opetettu pitämään arvokkaana tietynlaista, monumentaalista arkkitehtuuria sen sijaan, että kohteita arvotettaisiin paikkakunnan oman historian tai asukkaiden merkitystenantojen pohjalta. Suuri museo -käsitteen mukaan jokainen rakennus, pelto, joki ja rautatie voi kuitenkin sisältää vihjeitä menneisyydestä. Sovellan tätä ajatusta Seinäjokeen selvittämällä, mitä Seinäjoen rakennettu kulttuuriympäristö on, mistä se kertoo ja miten se toimii suurena museona. Tarkastelen inventoituja ja arvotettuja kohteita. Käsittelen inventoitua rakennuskantaa valintojen kautta syntyneenä kokoelmana.