Yhteenveto: | Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan, miten organisaatio voi osallistaa ulkoisia sidosryhmiään. Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa osallistamisen toimivista menetelmistä ja käytännöistä, osallistamisen tuottamista hyödyistä sekä osallistamiseen sitoutumisesta. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu osallistamisen tarkastelusta eri näkökulmista, dialogisesta osallistamisesta sekä osallistamiseen liittyvistä hyödyistä ja haasteista. Osallistamisen nähdään tuottavan aineetonta pääomaa, joka jakautuu sosiaaliseen pääomaan ja tietopääomaan.
Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jonka aineistonhankinta suoritettiin kolmea eri menetelmää käyttämällä. Menetelmät olivat osallistuva havainnointi työpajassa ja ryhmäkeskustelussa, kaksi kyselylomaketta ja ryhmähaastattelu. Tutkimuksessa testattiin neljää eri osallistamismenetelmää, kahta etä- ja kahta kasvokkaista menetelmää. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönana-lyysillä, jonka kautta aineistosta muodostui kolme yhdistävää luokkaa, jotka olivat yhteydessä tutkimuskysymyksiin.
Toimivaan ja sujuvaan osallistamiseen vaikuttaviksi tekijöiksi muodostui tulosten perusteella osallistamisen dialogisuuteen liittyvät piirteet sekä osallistamismenetelmien toteuttamiseen ja osallistamisharjoitusten muotoon ja rakenteeseen liittyvät käytännönläheiset toimet. Myös osallistamisen monivaiheisuus vaikutti positiivisesti sidosryhmien kokemuksiin osallistamisesta. Osallistaminen tuotti niin organisaatiolle kuin sidosryhmillekin enemmän tietopääomaa kuin sosiaalista pääomaa. Sidosryhmien osallistumiseen sitoutumisen kannalta merkittävimmiksi tekijöiksi ilmeni tiedon saaminen ja jatkoyhteydenpito.
|