Oppijaminäkuvan yhteys matemaattisiin taitoihin 1. luokalla - Hämäläinen, Anna-Maria; Räty, Marianna (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin oppilaan matematiikan oppijaminäkuvan yhteyttä matemaattisiin taitoihin (lukujonotaidot ja aritmeettiset taidot) ensimmäisen luokan syksyllä ja keväällä lukuvuonna 2017 - 2018. Tutkimuksessa selvitettiin myös sukupuolten välisiä eroja matematiikan oppijaminäkuvassa sekä matemaattisissa taidoissa. Lisäksi tutkittiin, missä määrin oppilaiden oppijaminäkuvassa tapahtui muutosta matemaattisilta taidoiltaan erilaisten alaryhmien välillä ensimmäisen luokan syksystä kevääseen. Tutkimus oli osa laajempaa Teacher and Student Stress and Interaction in Classroom (TESSI) - tutkimushanketta. Tutkimukseen osallistui 854 - 866 ensimmäisen luokan oppilasta. Oppilaiden matematiikan oppijaminäkuvaa ja matemaattisia taitoja mitattiin yksilö- ja ryhmätestein. Aineisto analysoitiin määrällisin menetelmin käyttämällä ei-parametrisia testejä. Tulokset osoittivat, että oppijaminäkuva oli myönteisesti yhteydessä matemaattisiin taitoihin. Lisäksi pojilla oli myönteisempi oppijaminäkuva sekä paremmat matemaattiset taidot kuin tytöillä sekä ensimmäisen luokan syksyllä että keväällä. Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkitseviä eroja matemaattisilta taidoiltaan heikkojen ja keskivertojen oppilaiden välillä. Heikkojen oppilaiden oppijaminäkuva muuttui hieman myönteisemmäksi ensimmäisen luokan syksystä kevääseen keskivertojen oppilaiden oppijaminäkuvan muuttuessa kielteisemmäksi. Tutkimus vahvisti käsitystä oppijaminäkuvan merkityksestä oppilaan matemaattisten taitojen kehityksessä. Tulosten perusteella on tärkeää lisätä opettajien tietoisuutta myönteisen oppijaminäkuvan yhteydestä oppilaan matemaattisiin taitoihin, sillä pohjaa myöhemmille taidoille ja koulunkäynnille luodaan jo ensimmäiseltä luokalta lähtien.