ДОМАШНЕЕ НАСИЛИЕ В РОССИИ В XXI ВЕКЕ - Kukkonen, Ida (2020)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan perheväkivaltaa 2000-luvun Venäjällä aiempien tutkimuksien pohjalta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka suuri ongelma naisiin kohdistuva väkivalta on, millaiset sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät siihen vaikuttavat ja miten asia otetaan huomioon lainsäädännössä. Tutkielmassa käsitettä ”perheväkivalta” (domasneje nasilije) käytetään kuvaamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tämä käsite valittiin tutkimuksen pääkäsitteeksi, koska sen esiintyvyys tämän työn venäjänkielisissä aineistoissa on suurempi, kuin käsitteen ”naisiin kohdistuva väkivalta” (nasilije protiv zhenshin). Tämän tutkielman tarkoituksena ei myöskään ole käsitellä väkivaltaa naisia kohtaan yleisesti, vaan keskittyä perheissä tai parisuhteissa tapahtuvaan väkivaltaan. Käsite ”perheväkivalta” tuo siis esiin tämän rajauksen. Tässä tutkimuksessa sosiaalisesti ja kulttuurisesti vaikuttaviksi tekijöiksi Venäjällä valittiin uskonto ja siihen sisältyvät patriarkaaliset arvot ja sukupuoliroolit sekä Venäjän taloudelliset ja poliittiset olosuhteet. Tutkimuksessa käytettävät aineistot on jaoteltu kolmeen ryhmään, joita ovat ”yleiset teoreettiset suuntaviivat”, ”maailmanlaajuiset tutkimukset” ja ”valitut tekijät ja Venäjä”. Aineistojen sisällönanalyysi osoittaa, että naisiin kohdistuva väkivalta on Venäjällä suuri ongelma ja että valittujen tekijöiden vaikutus siihen on mittava. Aineistot kuitenkin osoittavat, että näiden tekijöiden yhteyttä ei ole tutkittu Venäjällä juuri ollenkaan. Aineistojen pohjalta voimme todeta, että kattavampi tutkimus sekä lainsäädännön uudistaminen on Venäjällä tarpeen, jotta ongelmaa voitaisiin lähteä korjaamaan.