Esineiden internetin haasteet liiketoimintamallien näkökulmasta - Rönkä, Aleksanteri (2020)
Älykkäät, internetiin yhteydessä olevat esineet ovat arkipäiväistyneet yhteiskunnassamme ja täten esineiden internet on nykyään myös keskeinen tutkimusaihe informaatioteknologian alalla. Tutkimuksia on kuitenkin tehty vahvasti teknologiavetoisesti ja liiketoiminnallinen aspekti on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli tunnistaa tekijöitä, jotka vaikeuttavat esineiden internetin kaupallistamista liiketoimintamallien ja -ekosysteemien näkökulmasta. Tärkeimmät havaitut haasteet liittyvät esineiden internetin puutteelliseen standardointiin, teknologioiden kehittymättömyyteen ja yhteensopimattomuuteen sekä konkreettisen hyödyn mitattavuuteen. Tutkielma toteutettiin soveltaen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen viitekehystä, mikä on suunniteltu tietojärjestelmätieteiden tutkimusta varten. Johdannon jälkeiset luvut keskittyivät olennaisten käsitteiden määrittelyyn ja esittelyyn, minkä jälkeen synteesiluvussa pyrittiin löytämään vastaus tutkimuskysymykseen.